Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (2)

25 januari 2024

De Schots-Amerikaanse uitvinder, autodidact en ondernemer Alexander Graham Bell (1847-1922) werd in Edinburgh geboren. Na de basis- en middelbare schoolopleiding studeerde hij een korte periode aan de universiteit van Edinburgh en aan het University College London, maar verliet beide instituten zonder diploma. Op de leeftijd van 17 jaar was hij al docent in spraaktechniek en muziek op de Weston House Academy in het Schotse stadje Elgin.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (2)

In zijn Schotse werkperiode was Bell bekend met de overdracht van geluidsgolven.

Hij bestudeerde ook de inhoud van een leerboek over muziek en geluid van de Duitse geleerde Hermann von Helmholtz. Hij volgde zijn vader naar Londen, werd zijn assistent voor het vak spraaktechniek en blijkt de methode van zijn vader om doven te leren spreken snel onder de knie te krijgen. Tot in 1870 studeerde hij in de vakken anatomie en fysiologie van de menselijk spraak. De familie trok nog in dat jaar naar Canada.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (2) - 4

In 1871 ging hij in Boston (USA) werken en gaf les aan doofstomme personen in de school van Sarah Fuller. Als hij 25 jaar is, opent hij een eigen school in Boston. Hij leert er onderwijzers hoe ze met dove kinderen moeten werken. Nog meer succes volgt een jaar later. Bell wordt dan door de universiteit van Boston aangesteld als professor in de stemfysiologie. Al in zijn Schotse werkperiode was Bell bekend met de overdracht van geluidsgolven. Hij was namelijk zeer geïnteresseerd in de elektrische overdracht van spraak en begon te experimenteren. Met hulp van Thomas A. Watson wist Bell een werkende telefoon te realiseren. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen