Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (5)

27 januari 2024

Direct na ondertekening van de vredesverklaring was de burgeroorlog in Amerika ten einde en startte de economie van de Verenigde Staten weer. Nieuwe financiële bronnen brachten nieuwe ontwikkelingen op gang in onder andere de gebieden van het overbrengen van spraak via draad verbindingen. De geweldige uitvinding van Morse veranderde de wereld van communicatie en het overbrengen van berichten in de vorm van telegrammen.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (5)

Het was Bell die octrooi op zijn naam wist te vestigen.

De behoefte om ook spraak over grotere afstanden over te brengen inspireerde technici en uitvinders om aan het werk te gaan om een “sprekende telegraaf: de telefoon” te ontwerpen en te demonstreren. De Duitse docent natuurkunde Johann Philipp Reis (1834-1874) bedacht een primitief concept van de telefoon en demonstreerde in een laboratoriumopstelling in 1861 zijn werk.

Zijn uitvinding en latere varianten ervan werden niet in de praktijk gebruikt. Meerdere ontworpen modellen vonden wel hun weg in het onderwijs. Door zijn overlijden op jonge leeftijd heeft hij nauwelijks tijd gekregen om na te denken over het realiseren van apparatuur voor de consumentenmarkt. Volgens historici zou Bell niet op de hoogte zijn van de telefoon van Reis.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (5) - 4

Waarschijnlijk is het anders gelopen met de uitvinding van een telefoon door de Italiaanse immigrant Antonio Meucci (1808-1889). Al in de jaren ’50 van de 19e eeuw had hij een werkend telefonisch concept. Door het ontbreken van financiële middelen kon hij geen verbeteringen aanbrengen en geen investeerders vinden. Pas in de begin jaren ’70 was hij in staat om een aanvraag voor een octrooi voor te bereiden en om contacten te leggen met zakenlieden. Het geheel werd een mislukking.

Elektrotechnisch ingenieur en tevens uitvinder Elisha Gray (1835-1901) wist ook een systeem voor telefonie te realiseren, maar de perfectie ontbrak nog. Bell was daarvan op de hoogte en sprak erover met Gray. Beiden zochten uiteindelijk naar een goed functionerende “sprekende telegraaf”. Elisha Gray werd wel benaderd door advocaten van Bell. Toch vroeg Gray octrooi op zijn uitvinding aan op dezelfde dag als de aanvraag van Bell, namelijk op 14 februari 1876.

Het resultaat van het bestuderen van de beide ontwerptekeningen toont aan dat de tekeningen van Bell identieke onderdelen en schetsen van Gray bevatten. Het was Bell die octrooi op zijn naam wist te vestigen. Er werd daarna hard gewerkt aan verbeteringen van de werking van de microfoon en luidspreker in de bijbehorende hoorn van de telefoon. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen