Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (6)

27 januari 2024

Postzegelverzamelaars die hebben gekozen voor de opbouw van een thematische postzegelcollectie met een bepaald onderwerp zullen zich zeker storten op het verzamelen van alle verschenen postzegels, postzegelblokken en soms ook op alle uitgegeven aanvullende filatelistische stukken. Zij willen zich in het algemeen ook verdiepen in de geschiedenis en achtergronden van het betreffende thema of onderwerp.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (6)

Het thema Telefoon heeft een verrassende ontstaansgeschiedenis.

Het thema Telefoon biedt door de verrassende ontstaansgeschiedenis een schat aan aanknopingsonderwerpen, feiten en gebeurtenissen en een grote diversiteit aan activiteiten door personen, instituten en organisaties. Door een huidige beschikbaarheid van digitale zoekmachines en bestanden is het zoeken naar informatie over het betreffende thema een stuk comfortabeler dan het doorbladeren van alle vroegere dikke encyclopedieën.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (6) - 4

De veelheid aan beschikbare informatie moet echter wel kritisch worden beoordeeld. Bij de opbouw van een postzegelcollectie is het al snel nodig om ook kritisch te kijken naar zegels met afbeeldingen die het thema raken. Voor de telefonie is dat al heel lastig, omdat aan dit onderwerp een verscheidenheid aan technieken en uitvindingen kunnen worden gekoppeld.

Zo bracht Edison meteen na het toekennen van het octrooi aan Bell verbeteringen aan. Ook de komst van steeds weer nieuwe ontwikkelingen zorgt ervoor dat de verzameling eigenlijk geen gedefinieerde grenzen kent. Daardoor is het thematisch verzamelen juist zo aantrekkelijk, leerzaam en uitdagend. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen