Kleur als sfeermaker 1

28 januari 2024

Op basis van het Engelstalige boek “Colour and Meaning” van John Gage, waarin hij het verschijnsel kleur op een bijzondere wijze behandeld, verscheen een Duitstalige versie. In het boek “Die Sprache der Farben” behandelt deze bekende auteur en kleurenspecialist de betekenis van het fenomeen kleur in de beeldende kunst. De lezer krijgt tijdens het gebruik van dit omvangrijke studieboek antwoorden op veel gestelde vragen.

Kleur als sfeermaker 1

Die Sprache der Farben

Is kleur slechts een fysiologisch verschijnsel, dat door de inwerking van lichtstralen van verschillende golflengten op onze receptoren in onze ogen ontstaat? Heeft kleur invloed op ons gevoel of gedrag? Dit zijn slechts twee vragen uit een breed scala van algemene en bijzondere onderwerpen, die door de auteur op een betrouwbare wijze worden beantwoord. John Gage is een autoriteit op het gebied van kleur en kleurwaarnemingen.

Na een inleiding over de historische contouren van het gebruik van kleur in de kunst geeft de auteur in het eerste hoofdstuk een beeld van de historische verhandelingen over kleur. Regelmatig verwijst hij daarbij naar de inhoud van zijn omvangrijke andere studieboek “Kunstgeschiedenis van kleur”. In de hoofdstukken “Kleur en Cultuur”, “Kleur in kunst en literaire benadering” en “Kleur in de loop der eeuwen” krijgt de lezer een beeld van de vroegere waardering en invloed op het dagelijks leven van kleur in theorie en praktijk.

Telkens weer wordt de tekst afgewisseld met prachtige illustraties in kleur en zwart-wit. Ook het gebruik van kleur in de schilderkunst en het aanbrengen van verf via verschillende technieken brengt de auteur onder de aandacht. Al heel vroeg in de geschiedenis maakten beeldende kunstenaars gebruik van de bijzondere psychologische fenomenen van kleur bij gebruik van de kleuren rood en groen. (Wordt vervolgd).

ISBN 3-363-007280, "Die Sprache der Farben", John Gage, Ravensburger Buchverlag, 1999, 320 pagina's.


Gerelateerde artikelen