Test je ogen en je brein met een schat aan visuele illusies

11 november 2013

Met meer dan 250 optische illusies en andere merkwaardige visuele verschijnselen is het spelletjesboek ‘Optical Puzzles’ een ware schat aan boeiende visuele puzzels geworden voor jong en oud.

Test je ogen en je brein met een schat aan visuele illusies

Optical Puzzles

Ondanks een keuze voor een volledige drukopmaak met zwart-wit afbeeldingen is het een leerzame en vermakelijke publicatie geworden. De puzzelplaatjes zijn geordend in specifieke groepen naar illusies in grootte en vorm, naar dubbelzinnige en onmogelijke figuren, naar bewegende illusies en met vele zoekplaatjes en cognitieve vraagstukken.
Door de uitvoering van de afbeeldingen in zwart/wit- en grijstinten krijgen bekende klassieke optische illusies een merkwaar-dige uitstraling en komen daardoor weer als een variant over. Het gemak van kleur is weg en de fantasie en eigen onderzoek komen daarvoor in de plaats. Het zijn de bijzondere variaties op klassieke illusies, die ook dit boek weer aantrekkelijk maken voor vele liefhebbers en verzamelaars van optische illusies en experimenten met ons waarnemingssysteem. Elke illusies is een aanslag op onze visuele ervaring en brengt elke oplettende kijker in verwarring. Zelfs zoveel dat er wordt getwijfeld aan de ontwerper van de afbeelding of voorstelling. Soms wordt er hulp gezocht of wordt er extra geconcentreerd gekeken om raadsels op te lossen en te doorgronden. Aan het eind van het boek hebben de auteurs alle optische puzzels uitgebreid verklaard met teksten en waar nodig met afbeeldingen. Bij sommige puzzels is het zelfs met de oplossing in de hand lastig om te doorzien hoe onze ogen en hersenen sterk worden bedrogen. Een leuk boek voor iedereen.

ISBN 978-1-78212-103-9, “Optical Puzzles”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Arcturus Publishing, 2013, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen