Theorie en praktijk van de holografische beeldvorming

22 augustus 2013

Met “Holographic Imaging” is een boek verschenen met de stand van zaken over holografie in theorie, praktijk en over de ontwikkelingen van holografische video. Dankzij medewerking van de uitvinder van het regenboog hologram, Stephen A. Benton (overleden in 2003), is dit boek van bijzondere betekenis voor studenten, onderzoekers, wetenschappers en technici.

Theorie en praktijk van de holografische beeldvorming

Holographic Imaging

Maar ook voor iedereen die 3D hologrammen realiseert, verkoopt, verzamelt en werkt met holografie in praktische toepassingen in de meettechniek, medisch onderzoek en in de kunst. Het studie- en referentie-boek bevat 21 hoofdstukken, met na elk hoofdstuk een referentielijst. In het eerste gedeelte geven de auteurs een beeld over het ontstaan van holografie, de huidige toepassingen, de golftheorie van licht en het verschijnsel van interferentie. Aan de hand van wiskundige formules is alles uitgebreid toegelicht en bewezen. Kleine heldere tekeningen brengen het geheel in beeld. De voorkomende verschijningen van hologrammen, laserlichtbronnen en de eigenschappen ervan komen ruim aan de orde in dit uitstekend samengestelde boek. Bijzondere aandacht is er voor de techniek van het stereoscopisch hologram en andere door computers gegenereerde hologrammen. Holografische televisie is nog steeds ver weg om aan een doorbraak te denken. Volgens de onderzoekers staan we nog aan het begin van de ultieme start met driedimensionale televisiebeelden.


Uitvinding van het hologram
In het algemeen wordt aangenomen dat de Hongaarse onderzoeker Dennis Gabor het principe en de basis van de holografie heeft gelegd bij zijn werk voor het bedrijf British Thomson-Houston in het Engelse Rugby. Hij deed fundamenteel onderzoek aan magnetische lenzen voor elektronen microscopen en deed na experimenten in 1948 een bijzondere ontdekking, naar pas later bleek. De constatering dat de vondst de eigenschappen van een 3dimensionale afbeelding bezat bleek ook voor hem pas werkelijkheid te worden na bestudering van de resultaten van onderzoek aan de Universiteit van Michigan aan het begin van de 60-er jaren van de 20e eeuw. Het uitvinden van de laser en het gebruik van de eigenschappen van het coherente licht van deze moderne lichtbron droegen bij aan de ontwikkeling van de holografie. In de herfst van 1964 werd het eerste echte beeldhologram tijdens een bijeenkomst van de Optical Society of America getoond aan een groep geïnteresseerde wetenschappers. In het hologram zagen de toeschouwers het 3D beeld van een oude stoomtrein. In de kleurenbijlage van het boek vindt de lezer daarvan een beeld. Naast de beeldholografie ontstonden veel nieuwe onderzoeks- en meettechnieken, waarvan het beeld slechts een onderdeel van is. De driedimensionale holografie is onder andere bekend in de vorm van een NDT - niet-destructieve onderzoeks- en test-methode, HOE - holografische optische elementen, optische metrologie en microscopie en optische computers. Met veel succes worden hologrammen en holografische folie gebruikt in de filatelie voor het verfraaien van postzegels en op bankbiljetten ter beveiliging tegen fraude en namaak. Ook de bankwereld maakt op grote schaal gebruik van de kracht van een hologram tegen het kopiëren van de bekende bankpasjes en krediet kaarten. Nagenoeg alle reisdocumenten zijn op een uiterst slimme wijze beveiligd tegen namaak door het gebruik van moderne en innovatieve optische technieken. Met het prachtige boek heeft de lezer een mooie en zeer interessante informatiebron om zich te laten inspireren in de holografie.

Theorie en praktijk van de holografische beeldvorming - 2

ISBN 978-0-470-06806-9, “Holographic Imaging”, Stephen A. Benton en V. Michael Bove, John Wiley & Sons, 2008, 261 pagina’s.


Gerelateerde artikelen