Tijdschriften vergroten onze kennis over verzamelthema (1)

22 november 2018

Onze onderscheidelijke thematische tijdschriftencollecties zijn door speurwerk in kiosken, bij tijdschriftenverkopers en internetaanbieders en door een kijkje in de internationale tijdschriftenschappen van de onlangs gehouden vakbeurs Medica in Düsseldorf weer gegroeid. In eerste instantie zijn coverplaatjes leidend om de betreffende publicatie op te nemen in de collectie.

Tijdschriften vergroten onze kennis over verzamelthema (1)

OF-Tijdschriftencollecties

Maar veelal bieden de publicaties ook interessante informaties en wetenswaardigheden over de gebruikte titelafbeeldingen. Zo maakt de gestileerde afbeelding van de bekende Spaanse schilder Salvador Dalí op de titelzijde van Serien Magazin lezers nieuwsgierig. Dan blijkt het te gaan over de Netflix film “Huis van het geld” en de uitvoering van verscheidene overvallen. De overvallers maken gebruik van een masker met duidelijke overeenkomst met de beroemde surrealistische kunstschilder.

Tijdschriften vergroten onze kennis over verzamelthema (1) - 2 Tijdschriften vergroten onze kennis over verzamelthema (1) - 3 Tijdschriften vergroten onze kennis over verzamelthema (1) - 4


De titelzijde van het tijdschrift Markets Germany maakt deel uit van de collectie met het thema Neurologie. Het tijdschrift zelf is een uitgave van een organisatie die met ondersteuning van de Duitse overheid de handel met Duitse bedrijven, instituten en organisaties bevorderd. Het weekblad Hörzu brengt elke week een overzicht van alle radio- en tv-programma’s en weet de lezers telkens weer te verrassen met achtergrondartikelen rondom de programmering op radio en tv. In dit nummer is er speciale aandacht voor alzheimer, een bijzondere vorm van dementie.

Op een overzichtelijke wijze beschrijft een expert dit verschijnsel van vergeten. Door telkens stapelingen van resultaten van onderzoek is er hoop ontstaan om effecten van deze ziekte te reduceren. De titelzijde bevat de afbeelding van een “kale” boom met een patroon van ons brein, dat gevormd wordt door een groep vogels. Dit illusionistische plaatje hoort in onze tijdschriftencollectie Optische Illusies. Het tijdschrift Clinical Laboratory International beschrijft in een omvangrijk artikel resultaten van medisch onderzoek op weg naar een succesvolle aanpak van het verschijnsel van dementie. Ook deze uitgave is opgenomen in de alsmaar groeiende collectie Optische Illusies met natuurlijk speciale aandacht voor de medische strijd in onze gezondheidszorg. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen