Uit het kleurrijke leven van Johann Wolfgang von Goethe

11 februari 2018

Op onze autoreis naar een wintersport locatie in Zwitserland via een overnachting in het Duitse wijnstadje Ihringen am Kaiserstuhl bogen wij op de eerste reisdag af naar het Franse plaatsje Sessenheim in de Franse Elzas. Waarom afbuigen naar Sessenheim? Dit plaatsje betekende namelijk veel in het liefdesleven van de nog jonge Johann Wolfgang Goethe (1749-1832).

Uit het kleurrijke leven van Johann Wolfgang von Goethe

Goethe-Museum in Auberge au Bœuf te Sessenheim

De jonge Goethe studeerde in de periode 1768 tot in 1771 rechten aan de universiteiten van Leipzig en Straatsburg. Goethe woonde tijdens zijn studie in Straatsburg in het centrum van deze stad. Door een studievriend werd Johann Wolfgang Goethe in 1770 in contact gebracht met de familie van dominee Brion in Sessenheim. Op dat moment leerde hij zijn dochter Frédérique kennen en werd verliefd op haar. Na het beëindigen van zijn studie rechten aan de universiteit van Straatsburg beëindigde de jonge Goethe zijn relatie met Frédérique Brion, door het sturen van een brief uit Frankfurt.

Hij vertrok in 1771 zonder iets te zeggen of een bericht voor haar achter te laten, naar zijn geboortestad Frankfurt am Main. Frédérique Brion voelde zich in de steek gelaten, omdat zij ervan uitging verloofd te zijn met hem. Zij meldde als antwoord op zijn afscheidsbrief dat zij er ziek van was geworden. Hij schreef voor haar uit schuldgevoel meerdere gedichten, die later bekend zijn geworden als de “Sessenheimer gedichten”. Door deze kortstondige liefdesaffaire is Sessenheim inmiddels een pelgrimsoord geworden voor liefhebbers van het leven en werk van dichter, toneelschrijver en wetenschapper Johann W. von Goethe.

In 1772 ging hij werken bij het gerechtshof in Wetzlar en in het jaar 1782 werd Goethe in de adelstand verheven en mocht zijn familienaam schrijven als Von Goethe. Op meerdere locaties zijn herinneringen aan de affaire zichtbaar en bezoekbaar. Een heel bijzonder leerzame locatie is het zogenoemde Goethe-Museum, gevestigd in een bouwkundig onderdeel van de “Auberge au Bœuf” in het centrum van Sessenheim. Dit chique sterrenrestaurant is als een familiebedrijf gestart in 1823 en wordt thans geleid door de vijfde generatie.

Uit het kleurrijke leven van Johann Wolfgang von Goethe - 2 Uit het kleurrijke leven van Johann Wolfgang von Goethe - 3 Uit het kleurrijke leven van Johann Wolfgang von Goethe - 4
Echte liefhebbers van werk van J.W. von Goethe verzamelen postzegels met zijn beeltenis of met verwijzingen naar deze beroemde dichter.

In het kleine gedeelte aan de rechterzijde van dit luxe restaurant werd in 1890 door Wilhelm Gillig een museum ter nagedachtenis aan de liefdesrelatie tussen de domineesdochter Frédérique en de student Johann Wolfgang. In het museum ziet de bezoekers getekende portretten, aquarellen, schilderijen, geschriften, gedichten en boeken uit die periode. Ook zijn er brieven bewaard gebleven en hebben de huidige eigenaren van het Goethe-Museum beelden, historische meubels en attributen aan de boeiende inrichting toegevoegd.

Tegenover het restaurant en museum bevindt zich de protestante kerk met een gedenksteen voor de ouders van Frédérique en aan de rue Frédérique staat een vakwerk huisje, dat gebouwd is ter herinnering aan Goethe’s verblijf in Sessenheim. Het huisje heeft twee gescheiden ruimten met attributen uit de tijd van Goethe, muurteksten en beelden van Goethe. Ook andere locaties herinneren aan zijn aanwezigheid, zoals Goethe’s eikenboom, Goethe’s heuvel, de zogenoemde schuur van Goethe en een uitgestippelde wandelroute langs alle genoemde bezienswaardigheden.

Een uitgebreid bezoek aan Sessenheim is meer dan de moeite waard voor alle personen met belangstelling voor onze grote dichter en kleurendeskundige Johann Wolfgang von Goethe (1749 - Frankfurt - 1832 - Weimar). Geïnteresseerden in het leven en werk van J.W. von Goethe kunnen zich ook interesseren voor het verzamelen van postzegels met afbeeldingen van Goethe of van personen, figuren, werken of attributen in relatie tot zijn werk of persoonlijke zaken.


Gerelateerde artikelen