Uitvindingen Nikola Tesla op postzegels vereeuwigd

16 januari 2017

Aan de inmiddels flink gegroeide hoeveelheid postzegels met en over het leven en werk van de beroemde wetenschapper en uitvinder Nikola Tesla (1856-1943) worden regelmatig informatieve en leerzame nieuwe uitgiften toegevoegd. Altijd is er wel een gelegenheid of activiteit uit het verleden van het leven en werk van Tesla om daaraan een interessant ontwerp van een postzegel en zegelblokje te koppelen. Nikola Tesla werd geboren in het dorp Smiljan in het later gevormde Joegoslavië en thans in Kroatië en overleed in New York.

Uitvindingen Nikola Tesla op postzegels vereeuwigd

Na zijn basisscholing ging hij natuurkunde, techniek en filosofie studeren aan de universiteiten van Graz en Praag. Hij werkte enkele jaren in Frankrijk en Duitsland en emigreerde in 1884 naar de Verenigde Staten. In New York kreeg hij een baan in het bedrijf General Electric, waarvan Edison één van de grondleggers was. Na een stevig conflict met Edison nam Tesla ontslag en begon een eigen bedrijf met de steun van George Westinghouse.

Uitvindingen Nikola Tesla op postzegels vereeuwigd - 2 Uitvindingen Nikola Tesla op postzegels vereeuwigd - 3 Uitvindingen Nikola Tesla op postzegels vereeuwigd - 4
Het leven en vooral het werk van Nikola Tesla heeft meerdere postzegelontwerpers geïnspireerd om in opdracht fascinerende zegels te ontwerpen.

Tesla bezat een groot aantal patenten, die hij verkocht aan zijn nieuwe partner. Dankzij de kennis van Tesla kon Westinghouse zijn wisselstroomsysteem verder ontwikkelen om daarmee zijn concurrentiestrijd met Edison te winnen.

Tesla was een uitstekende en veelzijdige uitvinder, maar op zakelijk gebied liet hij bijna alles over aan anderen en zat regelmatig in financiële problemen, terwijl zijn patenten veel inkomsten genereerden voor zijn partner en anderen. Het bedrijf Westinghouse Electric Company is een van de grootste ondernemingen op elektrotechnisch gebied. In 1891 werd Nikola Tesla tot Amerikaans staatsburger genaturaliseerd.


Gerelateerde artikelen