Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (19c)

19 september 2020

Een basis voor de geometrische optica is daarmee gelegd. Het studieboekje bevat vier samenhangende hoofdstukken om kennis te maken met meerdere interessante eigenschappen van lichtstraling, met de titels: “Interferentie in dunnen laagjes”, “Terugkaatsings- en brekingswetten in het licht van de golftheorie”, “De buiging van licht” en “Polarisatie”.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (19c)

Licht als een golfverschijnsel

Alle onderwerpen zijn op een begrijpelijke wijze behandeld en uitgelegd en laten de lezers direct kennismaken met lichtstraling in het zichtbare gedeelte van het elektromagnetisch spectrum. De theorie is natuurlijk ook voor het grootste deel geldig voor andere vormen van lichtstraling, zoals die wordt opgewekt voor laserlichtbronnen. Een groot deel daarvan kan het menselijk oog niet waarnemen. In het studieboekje staan veel opdrachten, waarvan de antwoorden achterin staan.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (19c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (19c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (19c) - 4
Beroemde wetenschappers aan het werk tijdens het beschrijven van en onderzoek naar licht. Bij licht hoort visuele waarneming. De Israëlische Post bracht in 2015 een prachtige postzegel uit.

Een trefwoordenregister sluit dit boekje af. De auteurs noemen ook de namen van andere wetenschappers en hun verdiensten, zoals de interferometer van Michelson, de zones van Fresnel en het principe van Fermat. Een zeer aan te bevelen studieboekje voor vwo-leerlingen en belangstellenden in de grondbeginselen van lichtstraling.

ISBN 90-11-002601, “Licht als golfverschijnsel”, A. Botzen, C.P. Koene en J.G.E.M. Backus, Uitgeverij Educaboek, 1983, 2e druk, 60 pagina’s.


Gerelateerde artikelen