Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (21c)

14 november 2020

Op basis van de catalogus verscheen een zeer uitgebreide versie en voorzien van een schat aan anamorfosen in verschillende uitvoeringen bij de uitgeverij DuMont in een samenwerking met Andreas Landshoff Productions. Theorie, praktijk en kunst zijn ruim voorzien van prachtige en veelal unieke afbeeldingen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (21c)

Anamorfosen

In de 15e eeuw tekende Leonardo da Vinci naar wij aannemen één van de eerste vormen van een anamorfose, die hij tekende in de vorm van een uitgerekt kinderkopje en een even vervormd oog. Wanneer we de beide schetsen onder een bepaalde hoek bekijken komen de gewone proporties naar voren. Het magische spel met perspectief is ook in de huidige tijd zeer populair geworden bij kunstenaars, uitgevers en overheden.

Een bewijs daarvan zijn de vele festivals voor straattekenaars, die veelal voor korte tijd prachtige anamorfotische tekeningen op straten en pleinen realiseren. Uitgevers spelen daar op in met het uitgeven van de boeken met straatkunst. Ook het beschilderen van grote vlakken op gebouwen is in.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (21c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (21c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (21c) - 4
Afbeeldingen drie en vier tonen de voor- en achterzijde van een speciaal kunstboek dat verscheen ter gelegenheid van de expositie.

Daarmee is er veelal een combinatie tussen de constructietechnieken van de anamorfose en een afbeelding maken in de beeldtechniek van trompe l’oeil. Voor het zelf ontwerpen en realiseren van een anamorfose bieden de moderne kunstboeken en educatieve boeken in het themagebied visuele en optische illusies de juiste informatie om aan de slag te kunnen gaan.

ISBN 90-6210-016-3, “Anamorfosen”, Fred Leeman, Andreas Landshoff Productions, 1975, 2e druk, 166 pagina’s + een spiegelfolie.