Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (1)

15 november 2020

Het werk van de Belgische kunstschilder René Magritte (1898-1967) blinkt uit door vindingrijkheid en originaliteit van a tot z. Door zijn geweldige creativiteit beschikt de kunstwereld over een fascinerend oeuvre van een wereldberoemde kunstenaar, die op 12-jarige leeftijd zijn eerste schilderlessen ontving. Hij ontmoette in 1913 Georgette Berger, die eerst zijn vriendin werd en in 1922 trouwde met haar jeugdvriend René en met hem alles meemaakte in de ontwikkeling tot de beroemde schilder van het surrealisme.

Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (1)

Voici Magritte

In het boek Voici Magritte vindt de lezer een complete beschrijving over het leven en werk van de kunstschilder, die met zijn kunst, teksten en werkzaamheden een grote invloed had op de snelle groei van de waardering voor surrealistische kunst bij kunstliefhebbers. Dit rijk geïllustreerde en onderhoudend geschreven kunstboek verscheen in 2006 als catalogus ter gelegenheid van de exposities “Voice Magritte, gouaches, collages, tekeningen, studies, schilderijen”, georganiseerd door Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en “Magritte tout en papier” georganiseerd door de Fondation Dina Vierny - Musée Maillol in Parijs.

Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (1) - 2 Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (1) - 3
De affiche voor de expositie in 2006 van voornamelijk werken van René Magritte op papier; een postzegelblokje als museum op postzegelformaat.

In het jaar 1967 organiseerde Museum Boijmans Van Beuningen onder de titel “Het mysterie van de werkelijkheid” de expositie met voornamelijk schilderijen van René Magritte. Op 4 augustus 1967 werd deze groots opgezette expositie voor het publiek geopend. Door het overlijden van Magritte op 15 augustus 1967 bleek deze expositie zijn laatste te zijn. De aandacht voor het surrealisme was voor Boijmans in de jaren zeventig van de 20e eeuw aanleiding om werken van René Magritte aan te kopen en resulteerde toen al tot de aankoop van vier olieverfschilderijen: “Op de drempel van de vrijheid”, “Verboden af te beelden”, “Het rode model” en “De geïllustreerde jeugd”. (Wordt vervolgd).