Fotojournalist Robert Capa fotografeerde in Saarland (3)

1 november 2020

“Wanneer je foto's niet goed genoeg zijn, was je niet dichtbij genoeg”, heeft Robert Capa ooit gezegd in een interview. Beide uitgebreide krantenberichten in het Frans zijn volledig in het Duits weergegeven in de waardevolle catalogus. De lezer krijgt daarmee een goed beeld van het sociale, politieke en maatschappelijke klimaat uit een zeer bijzondere periode voor de inwoners van Saarland.

Fotojournalist Robert Capa fotografeerde in Saarland (3)

Robert Capa en zijn fotowerken Saarland

Ondanks de armoede en dramatische economische omstandigheden heerste er een bepaalde sfeer bij het volk. Capa wist die sfeer op een voortreffelijke wijze vast te leggen. De catalogus bevat tevens een compacte biografie over Capa, die in 1913 in Boedapest ter wereld kwam als Endre Ernő Friedmann. In 1931 verliet hij onder politieke druk Hongarije en kwam in Berlijn terecht.

In Parijs leerde hij in 1934 de Duitse fotografe Gerda Taro kennen en werden bevriend. Samen kozen zij het pseudoniem “Robert Capa”, vanwege hun Joodse afkomst. Zijn geliefde overleed in 1937, tijdens haar werk als (de eerste vrouwelijke) oorlogsfotograaf, nadat haar auto was aangereden door een tank. Beiden waren voor hun fotoverslag in het oorlogsgebied van de Spaanse Burgeroorlog. Na de zeer tragische dood van Gerda Taro, nam Endre Ernő Friedmann de naam Robert Capa aan als zijn eigen naam en werd uiteindelijk onder deze benaming een wereldberoemde fotograaf. In Saarlouis is Capa’s werk te bewonderen.

Fotojournalist Robert Capa fotografeerde in Saarland (3) - 2

Ludwig Galerie Saarlouis, Alte-Brauerei-Straβe, Kaserne VI, D-66740 Saarlouis, www.Ludwig-Galerie.saarlouis.de.

ISBN 978-3-942279-37-6, “Robert Capa und sein Wirken an der Saar”, Claudia Wiotte-Franz en Monika Kaspar, Ludwig Galerie Saarlouis, 2020, 40 pagina’s.


Gerelateerde artikelen