Fotojournalist Robert Capa fotografeerde in Saarland (2)

31 oktober 2020

Tijdens een fotoreportage in Thai-Bin (Frans Indochina, nu Vietnam) werd Capa in 1954 gedood door een landmijn. De Saarlouistentoonstelling toont foto’s uit de periode tussen 1932 en 1954 en zijn maakt in Frankrijk, Sovjet-Unie, Spanje, China, Italië, Duitsland, Israël en Indochina. Ook tonen de ontwerpers van de foto-expositie portretten van personen als Picasso, Hemingway en Matisse.

Fotojournalist Robert Capa fotografeerde in Saarland (2)

Robert Capa en zijn fotowerken Saarland

Het hart van de Saarlouis-presentatie is echter de fotoreportage van Robert Capa, die hij in september 1934 in Saarland realiseerde. In opdracht van het Franse tijdschrift “VU” kwam hij met correspondent Gorta naar Saarbrücken om de sfeer vast te leggen, kort voor de bekende Saarstemming op 13 januari 1935. Voor het eerst worden vier foto's uit deze fotoreportage op groot formaat getoond in een expositie, evenals twee tijdschriftartikelen die in november 1934 als muurkranten zijn gepubliceerd.

De voor Saarland zo belangrijke stemmen van het volk voor een moeilijke politieke keuze heeft Capa op een perfecte manier op de gevoelige plaats vastgelegd. De bijbehorende groot formaat catalogus geeft een uitstekende geschreven toelichting en is voorzien van een klein aantal foto’s. De rest is uitgebreid te zien in de expositie. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-942279-37-6, “Robert Capa und sein Wirken an der Saar”, Claudia Wiotte-Franz en Monika Kaspar, Ludwig Galerie Saarlouis, 2020, 40 pagina’s.

Ludwig Galerie Saarlouis, Alte-Brauerei-Straβe, Kaserne VI, D-66740 Saarlouis, www.Ludwig-Galerie.saarlouis.de.


Gerelateerde artikelen