Fotojournalist Robert Capa fotografeerde in Saarland (1)

30 oktober 2020

De Ludwig Galerie Saarlouis presenteert van 30 augustus t/m 29 november 2020 in de tentoonstelling “Het werk van Robert Capa en zijn werk aan de Saar”. De overzichtstentoonstelling van ongeveer 100 werken toont het indrukwekkende werk van de beroemde fotograaf Robert Capa (1913-1954). In een periode van 20 jaar creëerde Capa een levenswerk dat tot op de dag van vandaag onvergetelijk is gebleven.

Fotojournalist Robert Capa fotografeerde in Saarland (1)

Robert Capa en zijn fotowerken Saarland

Robert Capa verwierf de bekendheid door zijn legendarische fotoreportage over de Spaanse burgeroorlog, in het bijzonder door zijn iconische-opname “Death of a Spanish Legalist” uit 1936. Geboren als Endre Friedmann in Boedapest in 1913, studeerde hij eerst journalistiek in Berlijn. Na de machtsovername in Duitsland ging hij via Wenen in ballingschap naar Parijs.

Hij publiceerde zijn eerste fotoreportage in 1932 met foto's van Leon Trotski in Kopenhagen. Deze foto's werden gemaakt voor het fotoagentschap Dephot (Duitse fotodienst) in Berlijn. In Parijs ontmoette hij de beroepsfotografen André Kertész, Henri Cartier-Bresson, "Chim" Seymour en Gerda Taro. In de jaren daarna bouwde hij een bekendheid op als fotojournalist en in 1936 veranderde hij zijn naam in Robert Capa.

Zijn fotoreportages over de Spaanse burgeroorlog en de geallieerde landingen in Normandië verschenen in de tijdschriften “VU”, “Life” en “Regards”. Na de tragische dood van zijn partner Gerda Taro in 1937 in Spanje, verhuisde Capa in 1939 naar de VS. In 1947 richtte Capa samen met Henri Cartier-Bresson, “Chim” Seymour, George Rodger en William Vandivert het bureau Magnum Photos op. (Wordt vervolgd).

Ludwig Galerie Saarlouis, Alte-Brauerei-Straβe, Kaserne VI, D-66740 Saarlouis, www.Ludwig-Galerie.saarlouis.de.


ISBN 978-3-942279-37-6, “Robert Capa und sein Wirken an der Saar”, Claudia Wiotte-Franz en Monika Kaspar, Ludwig Galerie Saarlouis, 2020, 40 pagina’s.


Gerelateerde artikelen