Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (20c)

21 oktober 2020

De getekende voorstellingen van de Zweedse kunstenaar zijn veelal van eenvoudige vorm, maar wel met een geraffineerde toepassing van het perspectief. In de inleiding gebruikt de auteur regelmatig historische illustraties, die laten zien dat kunstenaars al eeuwenlang de kracht van het echte en valse perspectief in hun vingers hadden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (20c)

Onmogelijke figuren van Oscar Reutersvärd

Vooral de leerzame tekeningen over het gebruik van perspectief bij het tekenen van mensen en objecten door Albrecht Dürer. Reutersvärd had een voorliefde voor de kunst van het Japanse perspectief, waarbij alle parallellijnen parallel blijven lopen en de afmetingen van de voorwerpen en objecten niet samenhangen met de afstand tot elkaar. Er is geen centraal perspectief. Zijn gehele oeuvre is bijzonder aantrekkelijk en inspirerend voor liefhebbers van het vrije ontwerp in een wereld van onmogelijke figuren.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (20c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (20c) - 3
Variaties in uitvoering van Onmogelijke figuren.

In 1953 werd hij benoemd als docent aan de Universiteit van Stockholm en in 1964 in de functie van professor in de kunsthistorie en kunsttheorie aan de Universiteit van Lund. Hij schreef een groot aantal artikelen voor kranten en tijdschriften en heeft een aantal boeken op zijn naam staan. Hij had vele eigen exposities, deed mee aan groepsexposities in binnen- en buitenland en inspireerde vele bekende kunstenaars.

ISBN 90-290-8332-8, “Onmogelijke figuren”, Oscar Reutersvärd, Uitgeverij Meulenhoff-Landshoff, 1983, 79 pagina’s.