Actieve illusie-beeldpuzzels brengen plezier en fascinatie (2)

7 november 2020

Vast staat echter dat we op moeten letten ons niet te veel of helemaal niet te laten afleiden bij deelname aan of uitvoeren van werkzaamheden of activiteiten die een concentratie vereisen, zoals bewegen in het openbare leven en werksituaties, in het verkeer, bij de sport of in onze vrije tijd. Laat u zich telkens maar weer verrassen in ontspannen situaties en ontdek de fascinerende en soms merkwaardige kracht van visuele en optische illusies en fenomenen.

Actieve illusie-beeldpuzzels brengen plezier en fascinatie (2)

Optical Illusions Activity Book

Fysiologen, psychologen, gedragswetenschappers en oogheelkundigen zijn dagelijks bezig met het doorzien van het ingewikkelde systeem van visuele perceptie. Ondanks deze geweldige inzet zijn er nog steeds onderdelen van onze visuele waarneming onopgelost, maar zijn als visueel verschijnsel wel bekend.

Door experimenteren, oefenen en onderzoeken zijn nagenoeg alle bekende visuele verschijnselen bekend en veelal uitvoerig besproken in boeken, brochures en tijdschriften en zijn de resultaten daarvan voor het publiek beschikbaar om daarvan te kunnen genieten. Dat geldt onder andere ook voor de inhoud van het Engelstalige activiteitenboek met visuele en optische illusies en andere optische verschijnselen.

Het nieuwe boek met een schat aan unieke tekeningen, collages, vragen, opdrachten, visuele uitdagingen en uitwerkingen laat jongeren en ouderen op een speelse wijze kennismaken met de mogelijkheden en onmogelijkheden in het spel met optische fenomenen en het visuele bedrog. De samenstellers van dit activiteitenboek verdeelden de basisvormen en typen waarin illusies en fenomenen voorkomen in vier hoofdstukken met titels als “bewegende vormen en figuren”, “optisch bedrog”, “dat is onmogelijk” en “verwisselingen”.

Actieve illusie-beeldpuzzels brengen plezier en fascinatie (2) - 2 Actieve illusie-beeldpuzzels brengen plezier en fascinatie (2) - 3
Afbeeldingen uit Optical Illusions Activity Book om alvast in de stemming te komen.

Het geheel eindigt met een aantal antwoorden op vragen en opdrachten. In verschillende opdrachten is het mogelijk om zelf illusies te maken, tekeningen volledig te maken of in te kleuren. Dankzij de duidelijke proefjes is het boek bijzonder goed bruikbaar in het onderwijs.

ISBN 978-1-78950-414-9, “Optical Illusions Activity Book”, Laura Baker, Arcturus Publishing, 2020, 96 pagina’s.