Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (2)

16 november 2020

De werken worden regelmatig voor internationale exposities als bruikleen ingepakt en getransporteerd. Later kocht het museum werken op papier in de vorm van drie gouaches, die thans ook tot de Rotterdamse collectie behoren: “De aderlating”, “Het glazenhuis” en “Het vergif”. In het algemeen is geconstateerd dat er voor zijn werken, aantekeningen en teksten op papier minder belangstelling is, terwijl Magritte bekend stond als iemand die voortdurend zijn ideeën op papier zette om ze later uit te werken via gouaches naar schilderijen.

Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (2)

Voici Magritte

In latere jaren zette hij meerdere schilderwerken weer om in gouches om de werken te reproduceren. In de succesvol in 2006 verlopen expositie werden unieke bladen met kunstwerken, bladen uit zijn schetsboeken, bladen met inkttekeningen en potloodtekeningen en andere vormen met voorstellingen aan de bezoekers getoond. Dankzij de prachtige catalogus bij deze expositie kunnen liefhebbers van de kunststroming surrealisme en van bijdragen van Magritte aan ontwikkelingen in deze kunststroming, genieten van de veelal iconische kunstcreaties van René Magritte.

Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (2) - 2 Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (2) - 3

Recent kwamen wij in het bezit van dit zeer mooie studie- en kunstboek tijdens een bezoek aan Boekhandel Steven Sterk (Servetstraat 3, Utrecht) en dan ook nog voor een aantrekkelijke lage prijs. Door de inhoud van deze publicatie maken lezers op een unieke wijze kennis met de buitengewone veelzijdigheid van zijn voorbereidingen op papier, karton en andere materialen, om tot zijn wonderlijke met olieverf op doek geschilderde creaties te komen. (Wordt vervolgd).