Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (3)

17 november 2020

Naast vele brieven, publicaties, illustraties en schetsjes komen de reclame-ontwerpen en affiches uitgebreid aan bod. De in opdracht ontworpen affiches waren in zijn omvangrijke oeuvre de eerste werken op papier. Magritte begon al aan het begin van zijn loopbaan om kunstenaar te willen zijn, reclameaffiches te ontwerpen.

Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (3)

Voici Magritte

Dankzij de diversiteit in het gebruik van letters, kleuren, pictogrammen en vormen bij het ontwerpen van aankondigingen en reclames heeft Magritte extra ervaring opgedaan, die hij goed kon gebruiken voor zijn volgende stappen naar het realiseren van grote en kleine schilderijen. Zijn creatieve ideeën kon hij ook goed verwerken in zijn vele collages (papiers collés).

Zijn oeuvre stond en staat ook vandaag veelal aan de basis van werkzaamheden van ontwerpers en kunstenaars met interesse in trompe l’oeil en andere vormen van illusionistische kunst- en creatieve-uitingen. Het kunstboek bevat ook een uitgebreide biografie met een opsomming van feiten en gebeurtenissen uit het leven en werk van de kunstenaar, zijn vrouw Georgette en zijn contacten met collega kunstenaars en galeriehouders.

Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (3) - 2 Kunst van Magritte brengt kijker magie en verbeelding (3) - 3
De gehuwde priesters van Magritte heraangepast door Jos de Mey, Jos de Mey, 24 x 30 cm, 1997, acrylverf op canvaspaneel.

Zijn creatieve aandacht voor het gebruik van de taal in combinatie met beeld werd vanaf 1929 sterk ontwikkeld en gepresenteerd en resulteerde in het maken van meerdere iconische werken. Voor commerciële activiteiten verbleef René met Georgette van 1927 tot 1930 in Parijs. Na een schijnbaar onbetekenend incident tijdens een bijeenkomst in Parijs besloot het paar zich definitief in Brussel te vestigen.

Daar liet hij zijn fantasie voornamelijk het werk doen in de werkruimte. Hij stak zich in correcte kleding en bleef zelfbewust. Zijn vrouw Georgette is altijd zijn enige geliefde model gebleven. Wij zijn ervan overtuigd dat Magritte zich liet inspireren door voorstellingen van Dalí. Ook de Belgische schilder Jos de Mey liet zich inspireren door kunst van Magritte en schilderde daarmee meerdere werken.

ISBN 978-2-7541-0100-4, “Voici Magritte”, Michel Draguet, Museum Boijmans Van Beuningen, 2006, 239 pagina’s.