Raadselachtige en verborgen fenomenen in kunstwerken (1)

22 november 2020

De wereld van kunstzinnige uitdrukkingen in alle voorkomende vormen, uitingen en uitvoeringen zit vol met raadsels, vreemde en verborgen verschijnselen, magische en fascinerende symbolen en soms een beetje visueel en optisch bedrog. Het aandachtig kijken naar kunst levert bij veel kijkers bewuste en onbewuste reacties in het brein op en daardoor ontstaan directe al visuele en optische ervaringen.

Raadselachtige en verborgen fenomenen in kunstwerken (1)

Die gröβten Rätsel der Kunst

Fascinatie, magie en verbazing nemen dan al de eigen regie van de toeschouwers over. Zo ontstaan er dan twijfels in ons brein, die aangeven dat er meer is dan hetgeen we soms vluchtig zien en waarnemen bij een kunstwerk. In het boek “De grootste raadsels in de kunst” geven de auteurs en samenstellers van dit voortreffelijk inspirerende kunstboek alle lezers antwoorden op een fors aantal mysteries in de kunstgeschiedenis.

Op vragen als: “Waarom glimlacht de Mona Lisa zo mysterieus?”, “Wie is Vermeers meisje met de parel?” en “Wat wilde Tintoretto in zijn spiegel onthullen?”, geven zij heldere en interessante verhandelingen. De wereld van de kunst zit namelijk vol met puzzels en wetenswaardigheden. Het kan het motief en oorsprong van een foto zijn, gegevens over de opdrachtgever of over de kunstenaar zelf, allemaal veelal verborgen onderdelen van een wereld achter veel kunstwerken en kunstuitingen.

Beide auteurs zijn verwikkeld in een zoektocht naar bijzondere achtergronden, die in het algemeen onder de oppervlakte verstopt blijven. In vier hoofdstukken gaan de auteurs op zoek naar aanwijzingen op kunstwerken en onderzoeken de mysteries van 36 speciaal geselecteerde kunstwerken uit alle tijdperken en genres. De auteurs brengen de besprekingen van deze 36 werken op het kunstzinnige podium via een indeling van de begrippen: “het noodlot”, “deïdentiteit”, “de schepping” en “de betekenis”. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8094-4307-0, “Die gröβten Rätsel der Kunst”, Éléa Baucheron en Diane Routex, Bassermann Verlag, 2020, 176 pagina’s.