Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (35c)

12 januari 2022

In 1853 presenteerde W. Rollmann een scheidingsmethode bij stereoscopische beelden, de zogenoemde anaglyfenbeeldtechniek, en reageerden meerdere firma’s met onderscheidelijke projectiemethoden. Op 22 september 1922 zetten bezoekers van het theater in het Ambassador Hotel in Los Angeles voor het eerst de bekende bril met een rood en groen filter op om de speelfilm “The Power of Love” in driedimensies te beleven.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (35c)

De geschiedenis van de 3-D-film

In meerdere landen ontstonden verbeterde en nieuwe technieken en projectiemethoden. Ook de methode van het opnemen en projecteren van stereoscopische beelden met behulp van gepolariseerd licht werd ontwikkeld. John Anderton ontving in 1891 een patent voor dit principe. Rondom polarisatie van beelden ontwikkelden Edwin H. Land en Zeiss Ikon polarisatiefilters voor praktische toepassingen in veel eenvoudiger apparaten. Het bedrijf “Polaroid” werd opgericht.

In het boek beschrijft de auteur vele ontdekkers, technici, uitvinders en zakelijke personen die bijdroegen aan de ontwikkelingen van 3D-opname- en 3D-projectiesystemen en -methoden en apparatuur. Historische afbeeldingen en foto’s geven de lezers aanvullende informaties en inspiratie om verder te lezen. Lezers maken kennis met forse strijd rondom patentrechten en de wens om in Duitsland ook 3D-films te vertonen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (35c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (35c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (35c) - 4

De bittere rechtzaken werden via diverse instanties uitgevochten. Na de afronding ervan waren er geen 3D-films meer in de Duitse bioscopen. In Berlin ontwikkelde opticien Zapletan een eigen model van een 3D-polarisatiebril (1953). Ook is er aandacht voor de theorie en bevat het boek meerdere anaglyfenbeelden.

”Der 3-D-Film”, Peter A. Hagermann, Verlag Monika Nüchtern, 1980, 142 pagina’s en rood-groen-anaglyfenbril.


Gerelateerde artikelen