Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (43a)

13 september 2022

Ergens in het eerste gedeelte van de 80-er jaren van de 20e eeuw maakte ik kennis met Ludo Mich, de Belgische kunstenaar met alternatieve en experimentele kunst en enthousiast liefhebber van het voor die tijd nieuw en innovatief 3D-beeldmedium: holografie. Regelmatig bezocht ik het door hem in 1985 opgezette Museum voor Holografie in de Lovelingstraat 56 te B-2008 Antwerpen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (43a)

Het Holoblad

Op vrijdag 8 maart 1985 werd het museum feestelijk geopend, startte tevens een groots georganiseerde expositie en gaf een expert bij Agfa-Gevaert op de openingsavond de lezing “Holografie in de kunst en toepassingen”. Het was ook voor hem een uitgelezen gelegenheid om het eerste nummer van het nieuwe periodiek “Het Holoblad” te presenteren aan de aanwezigen. Voor mij ook een mogelijkheid om het periodiek in Nederland te verkopen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (43a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (43a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (43a) - 4
Holoblad nummer 1 maart 1985 1e jaargang

De belangstelling voor holografie en voor het tijdschrift Het Holoblad bleef echter op een gering niveau, ondanks eerdere groots opgezette presentaties als het evenement Licht ’79, met de tentoonstelling “Holografie-Net Echt” in Eindhoven. Het evenement Licht ‘79 vond plaats in het kader van de viering “100 jaar elektrische verlichting”.

Ondanks de inspanning en promotieactiviteiten van Ludo Mich is het hem en het bestuur van de bijbehorende v.z.w. Quantum niet gelukt om het blad en het museum langdurig te continueren. Van ”Het Holoblad” zijn uiteindelijk drie exemplaren verschenen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen