Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (44b)

18 oktober 2022

De holografie-expositie werd op 12 april 1979 geopend in enkele ruimten van het Piazza winkelcentrum in Eindhoven en maakte toen deel uit van de manifestatie ter viering van 100 jaar elektrische verlichting, waarin de innovatieve kracht en het doorzettingsvermogen van de bekende Gloeilampenfabriek Philips centraal stonden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (44b)

Tentoonstelling Hololicht ‘79

Een reeks van interessante informatieve brochures over licht en haar veelzijdige toepassingen maakte de groots opgezette genoemde manifestatie compleet. ‘Net Echt’ was voor ons land de eerste grote expositie met hologrammen. De werkgroep was er in geslaagd om met ruim 60 hologrammen en een holografische opstelling voor de productie van hologrammen een redelijk volledig beeld te geven van wat er op dat moment op de wereld op het gebied van holografie al te zien was.

Het geheel ging eind 1978 van start met het project ‘Laserlicht ‘79’, een laserbundel die de participanten binnen het feestelijke programma met elkaar verbond. Op het moment van de expositie ‘Net Echt’ was de holografie nog maar nauwelijks de laboratoriumfase ontgroeid. Ten tijde van ‘Licht ‘79’ en de bijbehorende evenementen was het fenomeen van het hologram pas zo’n ruim 30 jaar oud (Dennis Gabor 1947) en was de eerste bruikbare laser zo’n 20 jaar op de markt verschenen (T.H. Maiman 1960).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (44b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (44b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (44b) - 4

De verwondering bij het kijken naar de gepresenteerde holografische afbeeldingen was echter zo fascinerend, dat alle exposities, tot dat moment georganiseerd, grote aantallen bezoekers opleverden. Er was een nieuw beeldmedium voor beeldende kunst ontdekt en gerealiseerd. Een vergelijkbaar verrassend effect op personen was ook geconstateerd bij presentaties van de eerste beelden door fotografische en cinematische beeldtechnieken. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen