Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (4b)

5 april 2019

De publicatie van Edi Lanners hoort sowieso thuis in elk schooldocumentatiecentrum, in elke bibliotheek en in elke verzameling van liefhebbers van de wereld van optisch en visueel bedrog door visuele illusies en andere vormen en fenomenen van bewust gegoochel met vormen, figuren en teksten.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (4b)

Het visuele spel met optische illusies

De tekst van de inleiding op de inhoud en het doel van het boek is gedrukt binnen de randen van een vaas-illusie. Direct valt de vaas of twee naar elkaar kijkende gezichten bij de lezer op. De stemming om snel de inleiding te lezen is gemaakt. Volgens de auteur geloofden wij werkelijk dat de wetenschap snel in staat moest zijn om de achtergronden van de dingen te verklaren.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (4b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (4b) - 3
Dubbelzinnige Hoekvensterkooi met grijze Papegaai, Jos de Mey, 1987, 60 x 50 cm, project 27/48.

Vandaag staat het beantwoorden van deze gestelde vraag over de dingen die wij zien en beleven hoog op prioriteitenlijsten van neurologen, psychologen, fysiologen, filosofen, oogartsen, opticiens, optometristen en vele andere personen werkzaam in het onderzoeksgebied van visuele perceptie. Filosofen en geesteswetenschappers zijn wel tot de overtuiging gekomen dat het waarnemen van objecten in onze wereld voor ons eenvoudig is opgebouwd als de som van hun eigenschappen en dat deze eigenschappen alleen in ons bewustzijn zijn opgeslagen. (Wordt vervolgd).

Illusions, Edi Lanners, Publishing Holt, Rinehart en Winston, 1977, 160 pagina’s, 4 transparanten en 4 experimenteerbladen, ISBN 0-03-020891-2.