Geweldige variatie aan ogen voor de visuele waarneming (1)

6 april 2019

Voor de mens zijn ogen van uitzonderlijk belang om de wereld visueel te beleven en te blijven ervaren. Bij nagenoeg alle dieren zijn ogen echter ook nog eens van levensbelang. Bovendien heeft onze kennis van de evolutie van het gezichtsvermogen en bijbehorende vormen en uitvoeringen van de “ogen” van vliegende, zwemmende en lopende dieren ons geïnformeerd over de soms extreme veranderingen van deze organen in een periode van ruim 500 miljoen jaar onafhankelijke ontwikkelingen in de dierenwereld.

Geweldige variatie aan ogen voor de visuele waarneming (1)

eyes to see

En natuurlijk weten wij dat de bouw en fysiologie van het menselijk oog sterk afwijken van de bouw en soms van de functie van de ogen van dieren. In de totale wereld van zien, waarnemen en observeren van en reageren op beeldprikkels bestaat er een verbazingwekkende en fascinerende variatie in vormen en structuren van visueel reageren. Voor fysiologen, onderzoekers en wetenschappers is er een geweldig interessant vakgebied beschikbaar voor een verdere bestudering van opbouw en werking van alle bestaande vormen en typen van ogen.

Het nieuwe boek “Eyes to See” van neuroloog, expert in de evolutie van zien en auteur Michael Land, geeft elke lezer een interessante hoeveelheid aan informatie, wetenswaardigheden en resultaten van onderzoek over het doel en de werking van observaties en waarnemingen in onze wereld en vooral ook in de dierenwereld. Van alle nu bekende uitvoeringen van “ogen” kennen wij tot in de kleinste details de opbouw, maar nog niet altijd van sommige onderdelen de functie.

De lezer krijgt een beeld van de soms ongelooflijke structuur van de kijkorganen. Zien is het zintuig waarmee wij en dieren de meeste informatie uit onze omgeving ervaren. Darwin bedacht dat op het eerste gezicht het menselijk oog zich heeft kunnen ontwikkelen en vormen tot de huidige situatie door een natuurlijke selectie. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-0-19-874771-0, “eyes to see”, Michael Land, Oxford University Press, 2018, 198 pagina’s.