Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (4a)

1 april 2019

In de nieuwe rubriek in OF bespreken wij boeken, brochures, tijdschriften en andere publicaties die voor de start van Optische Fenomenen al een rol speelden in het verspreiden van kennis, ervaring en informaties over optische en visuele illusies: Het visuele spel met optische illusies.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (4a)

Het visuele spel met optische illusies

In 1973 verscheen het revolutionaire boek Illusionen van Edi Lanners bij de Duitse uitgeverij C.J. Bucher met een geweldige en interessante benadering van een altijd boeiende en bewegende wereld van optische en visuele illusies en andere visuele fenomenen.

Zeer bijzonder voor de periode waarin dit boek voor de eerste maal is verschenen is de verrassende uitvoering in boekdrukkunst, opmaak, omkeereffect, illustraties en toevoegingen voor het doen van optische en visuele experimenten. De ontwerpen van de voor- en achterzijde van deze unieke speelse en educatieve uitgave zijn verschillend in druk gerealiseerd. Dat geldt voor alle verschenen vertalingen van de oorspronkelijke Duitstalige uitgave.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (4a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (4a) - 3
Hoekvensterkooi met doorgang voor wijze uilen, Jos de Mey, 1987, 55 x 46 cm, project 27/40.

De nummering van de bladzijden van de Duitse editie begint achter de titelzijde met de bewegende wieltjes van het aangebrachte lenticulaire rondje. Draai je het boek verticaal om, dan eindigt de gedrukte tekst op de titelzijde op een verdiept ingeplakt historisch 1 Pfennig muntje. Om de inhoud extra aantrekkelijk te maken heeft de ontwerper van het boek gebruik gemaakt van een aantal steunkleuren.

Tezamen met het overige grafische ontwerp heeft de lezer de beschikking over één van de leukste en waardevolste publicaties uit het uitdagende vak- en interessegebied van visuele en optische illusies binnen de fascinatie voor ons ingewikkelde proces en systeem van zien en waarnemen. Het is een publicatie geworden met vele visuele verrassingen, een veelvoud aan onderwerpen, heldere afbeeldingen en zeker met vele prikkelende verklaringen, vragen en voorbeelden om ook zelf direct aan de slag te gaan. (Wordt vervolgd).

Illusionen, Edi Lanners, Verlag C.J. Bucher, 1983, 5e druk, 160 pagina’s, 4 transparanten en 4 experimenteerbladen, ISBN 3-7658-0181-X.