Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (61a)

14 maart 2024

In de 80-er jaren van de vorige eeuw was er volop aandacht voor en plezier te beleven aan de fascinerend verrassende en magische licht- en kleurverschijnselen van de veelal stilstaande maar ook zelfs toen al door de flink bewegende afbeeldingen in de unieke driedimensionale beeldtechniek in de vorm van een holografische afdruk en in het oppervlak van film- en glashologrammen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (61a)

Fascinatie voor exposities holografie

Er ontstond al snel een enorme vraag naar film- en glashologrammen voor allerlei toepassingen en het aantal firma’s, bedrijven, instituten en handelaren steeg wereldwijd bijna explosief. Allen wilden wel meedoen aan de hype en vraag naar producten in deze innovatieve beeldtechniek met een enorme potentie. Musea en galerieën speelden natuurlijk direct daarop in en organiseerden op grote schaal de bij veel ouderen bekende grote exposities.

Met het voorstellen van drie catalogi uit die pioniersfase willen wij onze lezers een momentje meenemen naar die bijzondere tijd van een grote belangstelling voor een beeldtechniek, die dankzij het toepassen van natuurlijke eigenschappen van licht en lichtgevoelige materialen ons in staat stelden dankzij een uitvinding/ontdekking van de Hongaarse wetenschapper Dennis Gabor (1900-1979) om een echt 3D-beeld in een plat vlak tot werkelijkheid te laten komen. (Wordt vervolgd).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (61a) - 2
In de linkerhoek is een portret van Gabor zichtbaar.

ISBN 3-923344-08-2, “Holomedia ’86 - Faszination in Licht und Ton”, Matthias Lauk, Peter Zec, e.a., Stadt Karlsruhe - Städtische Galerie, 1986, catalogus, 114 pagina’s.

ISBN 3-8225-0015-1, “Mehr Licht - More Light. Kunsthologrammen en lichtobjecten”, Achim Lipp en Peter Zec, Ernst Kabel Verlag, 1985, catalogus, 252 pagina’s.

ISBN 3-7927-0924-4. “Licht / Spiele. Holografie en kinetische objecten”, Gabriele Juschka-Kaiser en Peter Zec, Rheinland-Verlag, 1986, catalogus, 110 pagina’s.


Gerelateerde artikelen