Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (6c)

20 juni 2019

In 1673 begon daarmee een correspondentie die 50 jaar zou duren. Dankzij de inhoud van deze correspondentie is de aanvankelijk betitelde amateurgeleerde uitgegroeid tot een gewaardeerde wetenschapper met een grote bijdrage aan de ontwikkelingen in de microbiologie en de technische innovaties van de microscoop.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (6c)

Antoni van Leeuwenhoek

De publicatie bespreekt het wetenschappelijk denken en communicatie in Leeuwenhoeks tijd, geeft een beeld van de microscopie in de zeventiende eeuw, de prepareertechnieken in de periode van Van Leeuwenhoek en enkele overgebleven microscoopjes uit de grote hoeveelheid van door hem gemaakte microscopen. De publicatie eindigt met een compact overzicht van de microscoop ten tijde van Van Leeuwenhoek en uitgebreide beschrijvingen van de geëxposeerde voorwerpen.

Het Museum Boerhaave is inmiddels herbenoemd in Rijksmuseum Boerhaave, dat momenteel vier originele Van Leeuwenhoek microscopen in haar verzameling heeft opgenomen. Onlangs hebben onderzoekers van de TU Delft en Rijksmuseum Boerhaave een eeuwenoud raadsel rond de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek opgelost. Zij hebben namelijk vastgesteld dat hij de lensjes voor zijn microscopen zelf heeft geslepen. Een mooi informatief boekje dat elke lezer zou moet inspireren om het museum te bezoeken en de microscopen te gaan bekijken.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (6c) - 2
Antoni van Leeuwenhoek, olieverf op doek van de Nederlandse schilder Jan Verkolje (1650-1693).

ISBN 90-6292-063-2, “Antoni van Leeuwenhoek”, S.B. Engelsman, Museum Boerhaave, 1982, 76 pagina’s, mededeling 214.

Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, NL-2312 WV Leiden, www.rijksmuseumboerhaave.nl.