Veilinghuis Dorotheum veilt wetenschappelijke modellen

15 juni 2013

Voor de veiling van 17 juni 2013 hebben de medewerkers van het Weense veilinghuis Dorotheum weer een schat aan historische wetenschappelijke instrumenten, educatieve modellen en tafelmodellen van wereldbollen kunnen verzamelen in de catalogus. Ook bevat het aanbod een groot aantal antieke en modernere fotoapparaten en -lenzen. Het veilingaanbod start met een serie van 21 etnologische aquarellen uit de 18e eeuw en gaat verder met tientallen historische en antieke globes.

Veilinghuis Dorotheum veilt wetenschappelijke modellen

Daarna volgen zeldzame equatoriale zonnewijzers, barometers, optische meetinstrumenten en een aantal prachtige microscopen, waaronder zelfs een exemplaar uit het jaar 1698. Voor de verzamelaars van attributen uit antieke inrichtingen van apotheken worden leuke materialen aangeboden. De veiling biedt tevens een schat aan anatomische en botanische modellen en enkele stukken uit de zeevaart.

Het gedeelte met de wetenschap eindigt met mechanische rekenmachines. De afdeling fotografie vangt aan met twee antieke laterna magica projectoren met de benodigde glasplaatjes, een grote kijkkast voor stereofoto’s, een verzameling van 580 3D stereo-glasdia’s en natuurlijk meerdere antieke en modernere stereofotocamera’s. De 3D-camera’s zijn onder andere van de merken Louis Schrambach, Revere Stereo, Belplasca, Murer, Bell & Howell, Kodak, Voigtländer en Scientifica Ottica.

Tevens is er aanbieding van 15 verschillende stereokijkers gemaakt van Bakeliet. Liefhebbers van spiegelreflexfotocamera’s vinden camera’s van Rolleiflex. Prachtige exemplaren van “gouden” Leica fotocamera’s zijn voor redelijk bedragen geprijsd voor de veiling. Het fotografiegedeelte eindigt met een serie foto-objectieven van Leitz. Voor informatie www.dorotheum.com


Gerelateerde artikelen