Verscholen Erfgoed - Friese klokkenstoel 3dimensionaal

28 februari 2019

Onder de titel “Friese klokkenstoelen in driedimensies” vindt zowel in de Stenden Art Gallery als in de galerie van het Stenden Hotel in Leeuwarden tot en met 24 maart 2019 de tentoonstelling van Friese Klokkenstoelen vastgelegd op 3D-stereoscopische foto’s plaats. Kijk voor de openingstijden naar de gegevens op de poster of op de site van de NHL Stenden Hogeschool.

Verscholen Erfgoed - Friese klokkenstoel 3dimensionaal

Friese klokkenstoelen in driedimensies

Het initiatief en de organisatie zijn in handen van Job van de Groep, een bekend 3D-fotograaf en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie. De klokkenstoel vindt men hoog in kerktorens of als vrijstaande stellages op de grond en meestal op kerkhoven en begraafplaatsen in dorpen of een buurtschap. De meeste klokkenstoelen zijn nog volop in gebruik en behoren tot ons cultureel erfgoed.

Voor ons land mag de klokkenstoel zeker typisch Fries worden genoemd. De geschiedenis van de klokkenstoel gaat terug tot in de 14e eeuw. Per streek kunnen zichtbare verschillende in de constructies worden waargenomen. Fotograaf Job van de Groep heeft een groot aantal klokkenstoelen in driedimensies op fotomateriaal vastgelegd en als 3D-anaglyfenfoto’s op groot formaat laten afdrukken. Met de 3D-bril op krijgen de beelden een verrassend diepte-effect en krijgt de waarnemer een gevoel alsof hij naast de originele “stoel” staat. In de expositieruimten zijn 3D-brillen beschikbaar. Op meerdere locaties in Friesland zijn klokkenstoelen vanaf de openbare weg niet snel zichtbaar, maar worden door verwijsbordjes aangegeven.