Videokunstenaar speelt met onze optische waarneming

18 september 2023

Een bezoek aan het Max Ernst Museum Brühl (bij Keulen) leverde ons een oudere catalogus op met afbeeldingen en toelichtingen op kunstwerken, videoprojecten en installaties van Johanna Reich. Het gebruik van video en digitale bewerking levert bijzondere werken op die bij vele bezoekers fascinerende en magische reacties veroorzaken. Het was vooral de titelpagina die ons zo fascineerde.

Videokunstenaar speelt met onze optische waarneming

Johanna Reich: Die gestohlene Welt

Een paar dagen daarna zagen wij een postzegel uit België (2023) die een zeer vergelijkend ontwerp of idee laat zien. Daarom presenteren wij in deze korte beschrijving beide ontwerpen. Bezoek regelmatig de musea en speur naar leuke aanbiedingen om uw bibliotheek uit te breiden met interessante boeken en brochures voor kleine prijsjes.

De voortschrijdende digitalisering en de invloed van media op ons dagelijks leven zijn centrale inspiratiethema's van de in Keulen werkende videoartieste Johanna Reich. In haar werk bevraagt ze de relatie tussen echte en virtuele beelden en onderzoekt artistiek helderziend en diepgaand hoe onze visuele perceptie, ons denken en handelen veranderen door de invloed van de nieuwe media.

Videokunstenaar speelt met onze optische waarneming - 2 Videokunstenaar speelt met onze optische waarneming - 3

Van meerdere werken die in de buitenlucht zijn ontstaan vinden de lezers de gegevens en de resultaten. Een aantrekkelijk boekje voor liefhebbers.

ISBN 978-3-944453-13-2, “Johanna Reich: Die gestohlene Welt”, Achim Sommer, Max Ernst Museum Brühl des LVR, 2018, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen