Dieter Jung’s hologrammen zijn nog steeds spectaculair

17 september 2023

Licht, ruimte en beweging staan centraal in het artistieke en holografisch werk van de in 1941 in Bad Wildungen (D) geboren kunstenaar Dieter Jung, die sinds het midden van de jaren zestig werkt met de picturale effecten van kleur en licht, oppervlakte en ruimte van de afbeeldingen in zijn holografische kunstwerken.

Dieter Jung’s hologrammen zijn nog steeds spectaculair

Dieter Jung: Holographie - Malerei - Zeichnung

Om het vluchtig moment van optische fenomenen zichtbaar te maken, gebruikt Dieter Jung zowel analoge als digitale technieken om zijn hologrammen te realiseren. Tekenen, schilderen, grafiek en holografie staan bij hem voortdurend centraal. Hij geldt internationaal als een pionier op het gebied van 3D-beelden in het vlak van het hologram.

Het ZKM in Karlsruhe bezit momenteel één van de grootste holografie-collecties van Duitsland. Grote exposities met een schat aan glas- en filmhologrammen zullen er helaas niet meer komen. Het ZKM heeft wel aangegeven om telkens kleine exposities in haar expositieruimten te organiseren om de belangstelling ‘levend’ te houden.

Dieter Jung’s hologrammen zijn nog steeds spectaculair - 2 Dieter Jung’s hologrammen zijn nog steeds spectaculair - 3

In de vele musea met optische illusies en andere optische verschijnselen zijn veelal enkele holografische werken te bewonderen. Van Gerhard Stief en Ines Martini ontvingen wij een exemplaar van een catalogus van een expositie met werk van Dieter Jung en met afbeeldingen van zijn kleurrijke transmissiehologrammen.

“Dieter Jung: Holographie - Malerei - Zeichnung”, Mittelrhein-Museums Koblenz, 1985, 46 pagina’s, catalogus.


Gerelateerde artikelen