Een ideaal denk- en doespel met slechts 7 puzzelstukjes

15 september 2023

Het overbekende tangramspel is een van oorsprong in China ontwikkelde legpuzzel bestaande uit slechts 7 stukjes, die tezamen als startmodel een vierkant vormen. Dit vierkant is opgebouwd uit 2 grote driehoeken, 1 middelgrote driehoek, 2 kleine driehoeken, 1 vierkant en 1 parallellogram. Met deze stukken kan een zeer groot aantal figuren gevormd worden. Volgens de regels van het spel moeten dan alle stukjes worden gebruikt.

Een ideaal denk- en doespel met slechts 7 puzzelstukjes

Tangram

In de alleraardigste publicatie “Tangram - de mooiste klassieke figuren” vinden spelletjesliefhebbers een grote schat aan uitdagende voorbeelden die met behulp van de 7 stukken gemaakt kunnen worden en er zijn natuurlijk ook de oplossingen aangegeven. Al in de tijd tussen de 8e en 4e eeuw voor onze jaartelling was dit spel al bekend in China.

Het biedt ontelbare mogelijkheden voor het activeren van de fantasie bij het bedenken van ontwerpen van dingen en wezens. Dit werk illustreert de klassieke vormen voor het naspelen - daarnaast zijn er ook veel nieuwe puzzels gebaseerd op originele en spannende historische motieven. Een uitstekende uitdaging voor vrienden van het klassieke spel en een ideaal tijdverdrijf voor jong en oud.

Een ideaal denk- en doespel met slechts 7 puzzelstukjes - 2
Voorbeelden van oplossingen van opdrachten.

Bij het boekje is geen puzzelvierkant meegeleverd. Wel heeft de auteur ervoor gezorgd dat er een uitgebreide bouwbeschrijving is gegeven om zelf de zeven basisstukjes van papier of van karton te maken. Een boekje om ze-ker te gebruiken in het basisonderwijs.

ISBN 978-3-95540-189-4, “Tangram”, Anke Reiman, Regionalia Verlag, 2016, 127 pagina’s.


Gerelateerde artikelen