Visueel bedrog blijft velen verwonderen en inspireren

8 februari 2014

Het visueel bedriegen van onze ogen en onze hersenen blijft mensen verbazen en bezighouden. Zowel bij kinderen als bij volwassenen is de verbazing groot nadat zij merken dat ze echt bedrogen zijn en de oplossing eigenlijk voor de hand ligt.

Visueel bedrog blijft velen verwonderen en inspireren

Visual Foolery

Zelfs na het weer waarnemen van vreemd gevormde figuren, zoals anamorfosen of onmogelijke figuren, blijft onze verbazing en opwinding hangen. We blijven ons laten bedriegen, omdat onze hersenen dat zo willen. De auteur van het boek “Visual Foolery” heeft een mooie uitgave rondom de vormen van klassieke visuele illusies, merkwaardige verschijnselen, anaglyfen, onmogelijke figuren, stereogrammen, op-art, anamorfosen, nabeelden, flipboekjes en omkeerplaatjes samengesteld. Veel van de afbeeldingen geven onmiddellijk het gevoel om zelf te gaan experimenteren om achter het geheim te komen of het geheel beter te leren begrijpen. Zelf ontdekken van de achtergronden van optische illusies geeft een stevige prikkeling om verder op onderzoek uit te gaan. De auteur verklaart de verschijnselen op voortreffelijke wijze en maakt dit educatieve boek ook geschikt voor het gebruik in het onderwijs. In een inleiding bespreekt de auteur de werking van ons oog en laat door experimenten de lezers kennismaken met merkwaardige eigenschappen van het gezichtsvermogen. Veel aandacht is er voor de zogenoemde instabiele figuren, waarin een flip-flop effect het beeld telkens laat wisselen. De plaatjes van Escher en Magritte laten onmogelijke figuren in de kunst zien.

ISBN 2-7641-0213-5, “Visual Foolery”, Michael DiSpezio, Tormont Publications Inc., 1997, 48 pagina’s + anaglyfenbril + 2 potloden.


Gerelateerde artikelen