Visuele verbeeldingen bij projectie van een hologram (1)

26 oktober 2018

Het lijkt erop dat het projecteren van 3D beelden een gewaardeerde beeld- en vermaaktechnologie is geworden. Onder de benaming mixed reality is inmiddels een moderne beeldtechnologie voor zakelijke, educatieve en recreatieve toepassingen beschikbaar gekomen. Voldoende aanleiding voor ontwerper en expert M. Pell het boek “Envisioning Holograms” samen te stellen met boeiende en interessante informatie over de stand van zaken in de wereld van mixed reality.

Visuele verbeeldingen bij projectie van een hologram (1)

Envisioning Holograms

Een wereld vol groeipotentie en mogelijkheden voor toepassingen in de consumentenmarkt, industrie, reclame- en entertainmentwereld. Onze kennis over visuele technologie, de productie van apparatuur en de komst van toepassingsmogelijkheden heeft een enorme vlucht genomen. Zonder het gebruik van een projectiescherm of -vlak worden 3D-beelden geprojecteerd. Pop- en topsterren komen “terug” als hologram en treden op het podium op voor de vele fans.

Het begrip en de techniek van hologrammen spelen een belangrijke rol bij het realiseren van deze presentaties en voorstellingen. In science fiction en bij videogaming werden in de loop van de ontwikkeling van multimedia steeds meer “hologrammen” gebruikt om voor de kijkers en toeschouwers bijzondere scènes te realiseren. Innovatieve technieken en methoden van beeldprojecties liggen ten grondslag aan de 3D-presentaties in de amusement-industrie. Voor het volledig projecteren van 3D-beelden van bijvoorbeeld personen is levensecht 3D-bronmateriaal benodigd.

Veelal ontbreekt dit bronmateriaal van oudere beroemdheden uit de film-, video- en muziekwereld. Voor medische toepassingen zijn er projecties van 3D-hologrammen beschikbaar waarmee medisch personeel hun werk tot in de perfectie kunnen uitvoeren. Technologie voor het realiseren van hologrammen wordt op vele locaties in de wereld verder ontwikkeld en zal zeker leiden tot echte 3D-projecties waarin alle geprojecteerde delen meetbaar en aanraakbaar zullen zijn. (wordt vervolgd)