Voorlinden presenteert van Alex Katz iconische werken (1)

8 augustus 2023

Museum Voorlinden presenteert vol trots een tentoonstelling met kunstwerken van Amerikaans legendarische schilder Alex Katz. Tot en met 1 oktober 2023 kunnen alle bezoekers van Museum Voorlinden kennismaken met een bijzondere selectie van schilderwerken uit het rijke oeuvre van de nog altijd actieve 95-jarige kunstenaar, waaronder iconische portretten, platte sculpturen (cut-outs) en monumentale landschappen.

Voorlinden presenteert van Alex Katz iconische werken (1)

Museum Voorlinden

Door de keuze van heldere kleuren, gladde oppervlakken en scherpe composities ontstaan er zeer aantrekkelijke kunstwerken in een koele abstraherende stijl op monochrome achtergronden en uitgevoerd in een monumentale grootte. Je herkent het werk van de legendarische Alex Katz (1927) direct. Al bijna acht decennia lang schildert hij de Amerikaanse cultuur en de moderne maatschappij.

Als geen ander weet Katz het “onmiddellijke nu”, zoals hij het noemt, vast te leggen. De schilder laat zich inspireren door een vormentaal van dans, televisie, films en billboards. Hij is een belangrijk wegbereider voor de pop-art en wordt al jaren gezien als één van de belangrijkste Amerikaanse kunstschilders van de 20e eeuw.

Voorlinden presenteert van Alex Katz iconische werken (1) - 2 Voorlinden presenteert van Alex Katz iconische werken (1) - 3
Afb.1 De titelpagina van de tentoonstellingsbrochure. Afb.2 Een iconisch portret van zijn vrouw Ada met de titel “Blue Umbrella 2”, 1972, c/o Pictoright Amsterdam 2023 - Private Collection, New York.

Zijn werk wordt geprezen om de unieke stijl, techniek en het kleurgebruik en is te bewonderen in musea over de hele wereld en nu dus in Museum Voorlinden in Wassenaar. Zelf zegt Alex Katz over de kunst: “Ik maak graag een beeld dat zo eenvoudig is, dat je er niet aan voorbij kunt en zo ingewikkeld is dat je het niet kunt doorgronden”. Bezoekers krijgen zowel zeer vroeg als zeer recent werk te zien, waaronder portretten uit de jaren zestig en monumentale landschappen uit de afgelopen tien jaar. (Wordt vervolgd).

Museum Voorlinden, Buurtweg 90, NL-2244 AG Wassenaar, www.voorlinden.nl.


Gerelateerde artikelen