Voorlinden presenteert van Alex Katz iconische werken (2)

8 augustus 2023

In de tentoonstelling zijn onder andere te zien zijn beroemde portretten “Black Hat 2” (2010) en “Blue Umbrella 2” (1972), die de hele wereld rondreizen, en het bloemenlandschap “Yellow Flags” (2011). Ook is het nauwelijks eerder vertoonde duoportret “Scott and John” uit 1966 te zien. Uit de eigen collectie toont Voorlinden onder andere “Twelve Hours” (1984), een van de panoramische groepsportretten waarmee Alex Katz in de jaren tachtig furore maakte, en met “Homage to Degas” (2018), waarop het bij Katz terugkerende thema dansers is afgebeeld.

Voorlinden presenteert van Alex Katz iconische werken (2)

Museum Voorlinden

Vanaf jonge leeftijd vormt hij zich al als kunstschilder en volgt opleidingen in de schilderkunst en beeldtechnieken. In 1954 hield hij zijn eerste solo-expositie in New York. In datzelfde jaar verwerft hij een huis in Lincolnville en richt daar zijn atelier in. Naast portretten, schildert Katz individuele personen en groepen, zijn landschappen en stillevens en vervaardigt hij sculpturen met mensen in de hoofdrol.

Alex Katz werkt nog elke dag, volgt de ontwikkelingen in de kunstwereld op de voet en blijft jong talent beïnvloeden en stimuleren. In 2019 bezocht hij Museum Voorlinden en zo ontstond het idee voor een tentoonstelling. De grote zalen van het museum in Wassenaar, met de hoge plafonds en het daglicht, helemaal toegewijd aan zijn kunst, vormen de basis om zijn schilderijen op groot formaat te tonen, vond de kunstenaar toen en nu.

Voorlinden presenteert van Alex Katz iconische werken (2) - 2
Een sfeerbeeld van de locatie van het museum en een iconisch kunstwerk van Alex Katz in de tuin.

Museum Voorlinden, Buurtweg 90, NL-2244 AG Wassenaar, www.voorlinden.nl.


Gerelateerde artikelen