Vuurtorens dragen bij aan sfeer en oriëntatie op water

25 juli 2018

Heel lang geleden moesten zeevaarders tijdens hun reizen volledig vertrouwen op eigen waarnemingen, ervaringen en oriëntaties door herkenning van natuurlijke objecten en inhammen, tekens, bouwwerken en beelden om daarmee veilig met schepen een inham of havens binnen te varen. Toen er vuurtorens werden gebouwd werd de scheepvaart een stuk veiliger. Volgens de geschiedenis werd de eerste vuurtoren rond 280 jaar voor het begin van de jaartelling gebouwd in Alexandrië.

Vuurtorens dragen bij aan sfeer en oriëntatie op water

Postzegels Hermann E. Sieger

Inmiddels zijn de vuurtorens van toen omgebouwd naar torens en bakens met een lenssysteem en kunstlicht. Experts schatten dat er wereldwijd rond de 10.000 lichttorens in gebruik zijn. Enige daarvan zullen zeker nog zijn uitgerust met traditionele vuren. Als motief voor postzegelverzamelaars is de vuurtoren (lichttoren of lichtbaken) een fantastisch onderwerp om een boeiende en leerzame verzameling op te bouwen. Naast het mooie plaatje is het zeker interessant om naar de architectuur, het lichtgedeelte en de locatie te kijken.

En dan te bedenken dat sommige vuurtorens meters hoge golven moeten trotseren. Om te starten met de opbouw van een collectie heeft het postzegelverzendhuis Sieger een speciale aanbieding voor de beginnende verzamelaars. Wij hebben als service voor de lezers van deze bijdrage een afdruk weergegeven van de ontvangen (gevouwen) folder. Daarop staat een aantrekkelijke selectie afgebeeld. Op een zegel uit Hongarije is de vermoedelijke uitvoering van de eerste vuurtoren ter wereld weergegeven. Voor de beginnende of gevorderde verzamelaars heeft de OF-redactie een kleine verzameling vuurtorens in de aanbieding. Postzegels Hermann E. Sieger, www.sieger.de.


Gerelateerde artikelen