Weergave van kleuren

30 juli 2017

Het Engelstalige boek ‘Colour and Its Reproduction’ geeft een introductie over de grondbeginselen en de problemen van het reproduceren van kleur bij de televisie, video, film en bij gedrukte media. De auteur beschrijft in zes hoofdstukken op een hoog technisch niveau de grondbeginselen van de kleurenleer, de specifieke eigenschappen bij vooral de additieve menging van kleuren en het zien van kleuren.

Weergave van kleuren

Colour and Its Reproduction

De basis van de colorimetrie en het licht als een elektromagnetische straling zijn gedetailleerd en duidelijk verklaard en met formules bewezen. Ook geeft de auteur een beeld van het praktisch gebruik van de bekende CIE-kleurenstandaard en laat de lezer kennismaken met de bijbehorende apparatuur voor het meten van kleuren. Het studieboek vervolgt met een behandeling van het visuele systeem van het oog, het netvlies, de visuele cortex en de trichromatietheorie in de kleurwaarneming.

In een speciaal hoofdstuk is de reflectie van licht vanaf gekleurde oppervlakten behandeld. Voor het benoemen en ordenen van kleuren zijn er meerdere systemen in gebruik. Het boek geeft enkele details uit het Munsell-systeem, het DIN kleurensysteem en uit het Zweedse kleurensysteem NCS.

Het boek voor kleurenspecialisten, kleurenadviseurs en -technici, HBO-studenten, architecten, onderzoekers en liefhebbers van kleur en visuele waarneming, sluit af met een aantal informatieve kleurenplaten voor het demonstreren van verrassende effecten in de waarneming van kleuren en een uitgebreid trefwoordenregister.

ISBN 3 7881 4056 9, “Colour and Its Reproduction”, Heinwig Lang, Muster-Schmidt Verlag, 2002, 181 pagina’s.


Gerelateerde artikelen