Kleurenleer voor praktisch gebruik

31 juli 2017

Kleur is één van de fascinerendste visuele verschijnselen in het dagelijks leven. Voortdurend worden we bij onze dagelijkse waarnemingen, bewegingen, werkzaamheden en vrije tijdsbestedingen door kleur getroffen of gestuurd. Of je nu binnen, buiten of in de vrije natuur bent, kleur is overal aanwezig. Kleur wordt bewust aangebracht of is er vanuit onze natuur. En in elk jaargetijde zijn er weer andere verrassende composities van kleuren zichtbaar. Het lijkt wel of er bij de mens een relatie bestaat tussen het zien, waarnemen en verwerken van kleur en het eigen gevoel en welzijn.

Kleurenleer voor praktisch gebruik

Farbenlehre für Handwerksberufe

Uit onderzoek is bekend dat er inderdaad een beïnvloeding op het gedrag en het gevoel van de mens door kleur mogelijk is. Die beïnvloeding kan overigens zowel positief als negatief uitwerken op de gedragingen van mensen. Kleur geeft ook sfeer en accenten aan bouwkundige constructies, binneninrichtingen en in openbare ruimten en gebieden. Het zakelijk en met succes omgaan met kleur als ontwerper, inrichter, adviseur, docent en schilder, vereist echter kennis over dit fenomeen.

Kleurenleer
Voor ontwerpers en schilders, en voor iedereen die meer over het fenomeen Kleur willen weten en ervaren, heeft auteur Otmar Guckenberger een uitstekend studieboek samengesteld. Van dit succesvolle studieboek is reeds een zesde en aangevulde druk verschenen. In vier hoofdstukken behandelt de auteur de theorie, de eigenschappen en de praktische toepassingen van kleuren door de schilder en door de architect. Op een zeer overzichtelijke wijze met duidelijke tekeningen, illustraties en foto’s, in combinatie met korte frisse beschrijvingen, zijn de onderwerpen behandeld. Het zijn daarbij vooral de vele meerkleuren illustraties, die het boek een bijzondere en waardevolle inhoud en uitstraling geven.

In het hoofdstuk Kleurenleer komen onder andere aan de orde een aantal veelvuldig gehanteerde kleurencirkels, kleurcontrasten, optische verwisselingen, op-art en nabeelden. Het praktijk gedeelte van het studieboek start met leerstof over de samenstelling van verven, het ontstaan van kleuren en het gereedschap van de schilder. Aan de hand van vele geschilderde voorbeelden laat de auteur de gebruiker van het boek kennismaken met vele voorbeelden van composities van kleur. Ook krijgt de gebruiker een beeld van de vele mogelijkheden van verwerking van gekleurde materialen tot composities, het gebruik van verven in de drukindustrie of bij het “kleuren” van interieurs.

Kleurenleer voor praktisch gebruik - 2

De architect vindt in het derde hoofdstuk een schat aan gegevens voor het toepassen van kleur in de ontwerpen. De vele kleurrijke illustraties geven tevens voldoende mogelijkheden om zich te verdiepen in de vaak hinderlijke visuele fenomenen, die ontstaan bij het samenvoegen van bepaalde kleuren. Ruimten “veranderen” van afmetingen door het gebruik van andere kleuren. Ook zijn er voorbeelden gegeven van beïnvloeding van de menselijke beleving en gedrag bij het toepassen van kleuren in bepaalde combinaties in interieurs.

Het vierde hoofdstuk behandelt de grondbeginselen van de psychologie van kleuren en geeft een overzicht van de symbolische en historische betekenis van een bepaalde kleur. Het boek sluit af met een beeld van het gebruik van kleur in symbolen voor veiligheidsaanduidingen en het bestaan van meerdere systemen voor het ordenen en benoemen van kleuren. Ook voor geïnteresseerden in het fenomeen kleur geeft dit boek een schat aan gegevens voor verdieping en inspiratie voor verdere studie naar het fenomeen Kleur.

ISBN 3 421 03366 8, “Farbenlehre für Handwerksberufe”, Otmar Guckenberger, Deutsche Verlags-Anstalt, 2001, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen