Goethe-Museum in beeld gebracht

28 juli 2017

In de geboorteplaats van dichter, schilder, schrijver en wetenschapper Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) in het Duitse Frankfurt am Main is zijn geboortehuis ingericht als een museum. Direct naast dit Goethe-Huis is ook een compleet Goethe-Museum ingericht met objecten en kunstwerken uit zijn boeiende werk- en levensperiode.

Goethe-Museum in beeld gebracht

Ein Besuch im Goethe-Haus

Voor educatieve doeleinden verscheen een brochure waarmee bezoekers op een leerzame wijze worden geïnformeerd over de vele belevenissen van Goethe en over meerdere personen uit zijn directe omgeving. Hij studeerde voor advocaat en werkte lange tijd in Frankfurt in zijn vakgebied.

Zijn belangstelling ging echter meer uit naar dichten, schrijven en reizen. In 1775 reisde hij naar Weimar en bracht het als ambtenaar tot een zeer hoge en invloedrijke positie. In 1782 werd hij op grond van zijn inzet en verdiensten voor de gemeente Weimar door keizer Joseph II tot de adelstand verheven. Vanaf dat moment mocht hij zich Von Goethe noemen.

Goethe-Museum in beeld gebracht - 2 Goethe-Museum in beeld gebracht - 3 Goethe-Museum in beeld gebracht - 4

Kleurenleer
Al op jongere leeftijd interesseerde Goethe zich voor de leer van de natuurwetenschappen. Zijn belangrijke bijdrage “Kleurenleer” verscheen in 1810 als resultaat van zijn intensieve studie en onderzoek. Ook verschenen er vele klassieke meesterwerken op het gebied van de dichtkunst en toneelvoorstellingen.
Na het algemene gedeelte nemen de auteurs de bezoekers mee op een wandeling door de kamers en langs de inrichting.

Zij maken kennis met de vele zeer waardevolle voorwerpen, schilderijen, boeken en meubelstukken met een lange geschiedenis. Het geheel is een fraaie en educatieve brochure over één van de beroemdste personen uit onze kunstgeschiedenis en de wetenschap van licht en kleur.

ISBN 3 88327 456 9, “Ein Besuch im Goethe-Haus”, Claudia Kauter, Hessisches Landesinstitut für Pädagogik, 2000, 91 pagina’s.


Gerelateerde artikelen