Het woonhuis van Christiaan Huygens

28 juli 2017

De veelzijdige Constantijn Huygens (1596-1687) was dichter, componist, architect, kunstkenner en secretaris. In 1639 kocht de drukbezette Huygens voor zijn rust een stukje land onder Voorburg, waar hij in 1641-1642 een buitenhuis liet bouwen. Dit buitenhuis, Hofwijck genaamd, situeerde hij in een op zijn aanwijzingen ontworpen, bijna volmaakte klassieke tuin, waarvan hij zelf zei: “De sleutel tot mijn hart, ligt hier in deze tuin”.

Het woonhuis van Christiaan Huygens

Hofwijck

Zijn zoon, de beroemde wetenschapper, wis- en natuurkundige en astronoom Christiaan Huygens (1629-1695) woonde lange tijd op Hofwijck. Het leven en het werk van deze beroemde familie is te bewonderen op Hofwijck, het voor een deel prachtig bewaard gebleven erfgoed. In het gebouw is momenteel een museum, het Huygensmuseum, gevestigd. In de prachtige ambiance van dit historische bouwwerk kunnen bezoekers ook genieten van een concert of lezing en kan er getrouwd worden. Ook is de inrichting bijzonder geschikt voor vergaderingen, recepties en diners.

Om het geheel voor sloop te behoeden werd in 1913 de vereniging Hofwijck opgericht om een jaar later eigenaar te worden van de buitenplaats. Door omvangrijke restauraties in de vorige eeuw, waarvan de laatste in 1995 plaatsvond, is het huis in oude glorie hersteld. De vereniging stelt zich ten doel om Hofwijck als historisch monument in stand te houden en de kennis over Constantijn Huygens en zijn familie te verdiepen en verder uit te dragen.

Het woonhuis van Christiaan Huygens - 2 Het woonhuis van Christiaan Huygens - 3 Het woonhuis van Christiaan Huygens - 4

Recent verscheen het bijzondere boek “Hofwijck” met het gedicht Hofwijck, een boeiende beschrijving van de buitenplaats en beschrijvingen over de familie en in het bijzonder over de uitvinder van het slingeruurwerk Christiaan Huygens. Wie Huygens wil leren kennen, moet “Hofwijck” lezen. De auteurs van het boek hebben het gedicht toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. Het geheel is rijkelijk geïllustreerd met afbeeldingen van Hofwijck, met eigenhandige tekeningen van de zonen Constantijn en Christiaan, met portretten van bewoners en met meerdere kaartjes en topografische beschrijvingen.

ISBN 90 5730 188 1, “Hofwijck”, Ton van Strien en Kees van der Leer, Walburg Pers, 2002, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen