Fotografische getuigenissen verzameld vanuit fotoreizen

29 juli 2017

De Berlinische Galerie presenteert tot en met 11 september 2017 een verzameling aan fotografische getuigenissen als resultaat van reizende fotografen in de periode van 1880 en 2015. Het begrip van historische reisfotografie vond een grondslag in het midden van de 19e eeuw. De expositie en de bijbehorende fors uitgevoerde catalogus geven aan de hand van selecties uit fotoreportages van 17 in Duitsland geboren fotografen interessante sfeerbeelden, activiteiten en tijdsbeelden uit vele delen van de wereld.

Fotografische getuigenissen verzameld vanuit fotoreizen

Die fotografierte Ferne

De diversiteit aan foto’s en onderwerpen maken beide onderdelen van de expositie waardevol en aantrekkelijk. Een combinatie van nostalgie, tijdgeest, modernisering en menselijke verandering is te beleven bij het aanschouwen van de foto’s. Van elke fotograaf geeft de catalogus een compacte biografie en een aantal feiten en opmerkelijke gebeurtenissen in een korte beschrijving.

De eerste fotoreportages over gemaakte reizen dienden in eerste instantie als beelddocumenten voor privédoelen en wetenschappelijke studie voor de “thuisblijvers”. En dat waren er velen in de tweede helft van de 19e eeuw. Door publicaties van de foto’s en de artikelen over de belevenissen werden steeds meer reislustigen geprikkeld om ook zelf op pad te gaan met foto- en filmcamera’s. Een prachtige kijk- en studieboek voor de professionele fotograaf, privépersonen en docenten en studenten Film en Fotografie.

ISBN 978-3-940208-48-4, “Die fotografierte Ferne”, Thomas Köhler en Ulrich Domröse, Prestel Verlag, 2017, 246 pagina’s.

Berlinische Galerie, Alte Jakobstrasse 124-128, D-10969 Berlin, www.berlinischegalerie.de.


Gerelateerde artikelen