Het wonder van de visuele waarneming

30 juli 2017

In het Landesmuseum Joanneum was tot en met 21 maart 2004 een deel uit de fascinerende beeldcollecties van Werner Nekes te bewonderen. Onder de titel “Die Wunderkammer des Sehens” toonde het museum aan de hand van vele objecten, modellen en beelden de ontwikkelingen uit de werelden van de fotografie en film.

Het wonder van de visuele waarneming

Die Wunderkammer des Sehens

Het concept liet duidelijk zien dat aan de eerste filmvertoningen in 1895 een aantal bijzondere ontdekkingen en uitvindingen van apparaten vooraf gingen. Bezoekers konden genieten van de camera obscura, de laterna magica, kijkkasten, perspectieftheater en vele voorbeelden van illusies van ruimte en beweging in beelden. Men kon ervaren dat de ontwikkelingen van de visuele media sinds de 16e eeuw tot heden langs geheel verschillende wegen tot stand zijn gekomen.

De vele objecten en illustraties uit wetenschap, kunst en theater gaven bezoekers verrassende beelden en vergelijkingen met die van de moderne multimedia. Alle stukken stammen uit één van de omvangrijkste privé verzamelingen uit de geschiedenis van de optische media en wel die van Werner Nekes.
Gelijktijdig verscheen bij de expositie een alleraardigst boekje met een aantal inleidingen en vooral met kleurrijke afbeeldingen van de getoonde stukken. Een bijzondere aandacht was er voor de werking van schaduw, anamorfosen, toverlantaarn plaatjes en de schijven van de wetenschapper Joseph Plateau.

ISBN 39500410 2 8, “Die Wunderkammer des Sehens”, Barbara Schaukal, Landesmuseum Joanneum, 2003, 71 pagina’s.

Landesmuseum Joanneum, Neutorgasse 45, A-8010 Graz, www.museum-joanneum.at.