Wiskunde heeft invloed op spel met een Rubik kubus

12 december 2017

In de succesvolle serie studie- en informatieve boekjes van de Zebra-reeks is de 50e uitgave onlangs verschenen onder de titel “De wiskunde van Rubik’s kubus”. Met de inhoud van dit boekje moet het mogelijk zijn om al draaiend de kleurrijke vlakjes snel in de gewenste positie te brengen. De inhoud van dit informatie-, instructie- en opgavenboekje is mede ontstaan uit de wens van leerlingen om veel te leren over de wiskunde achter de wereldberoemde kubus van Rubik.

Wiskunde heeft invloed op spel met een Rubik kubus

De wiskunde van Rubik’s kubus

Bij voldoend aanwezige wiskundige vaardigheden kunnen vwo-leerlingen zelfstandig de inhoud van het boekje doorwerken. Zij worden aangezet te onderzoeken en te experimenteren om op zoek te gaan naar eigen oplossingen. De wiskundige groepentheorie zorgt voor de nodige inspiratie. Met logisch te redeneren leren leerlingen complexe situaties eenvoudiger te maken en op te lossen. De auteurs behandelen blokje voor blokje en laagje voor laagje van de kubus en geven tips voor aanstaande “speedcubers”.

Wiskunde heeft invloed op spel met een Rubik kubus - 2

Wiskundeleraren en belangstellenden voor het soms raadselachtige spel met Rubik’s kubus vinden in het boekje materiaal voor het organiseren van een workshop en ook belangrijke aanwijzingen om telkens al draaiend gewenste oplossingen te vinden. Door de Hongaarse architect Ernö Rubik werd in 1977 deze bijzondere kubus ontwikkeld en gepresenteerd. De magie achter deze ontwikkeling is helder stap-voor-stap besproken en in beeld gebracht.

ISBN 978-90-5041-165-3, “De wiskunde van Rubik’s kubus”, Leroy Soesman, Marko van Eekelen en Bernard van Houtum, Epsilon Uitgaven, 2017, deel 50, 68 pagina’s.


Gerelateerde artikelen