Yu Min (1926-2019)

20 oktober 2022

Yu Min (1926-2019) was een prominente Chinese kernfysicus, als academicus verbonden aan de Chinese Academie van Wetenschappen, een ontwerper van kernwapens in de Negende Academie en een ontvanger van verscheidene medailles. Hoewel hij persoonlijk weigerde een titel verbonden aan één van de onderscheidingen te accepteren, wordt hij vereerd als “de vader van de Chinese waterstofbom”.

Yu Min (1926-2019)

Yu Min was een prominente Chinese kernfysicus.

Hij stond bekend om zijn uitstekende leerresultaten op de Yaohua High School. Na zijn vooropleidingen werd hij toegelaten op de afdeling Elektronica van de Universiteit van Peking, maar uit passie voor de fysische theorieën stapte hij over naar de afdeling Natuurkunde om aan de theorie te werken. Vanaf 1949 begon Yu met zijn postdoctorale onderzoek bij de afdeling Natuurkunde aan de universiteit en functioneerde hij ook als onderwijsassistent.

In 1951 werd hij assistent-onderzoeker en associate researcher aan het Modern Physics Institute van de Academie en begon hij theoretische kernfysica te bestuderen. Begin 1958 verhuisden Yu en zijn collega's naar een andere werk- en onderzoeklocatie. Vanaf eind 1960 was Yu betrokken bij het theoretisch onderzoek naar kernwapens.

Zijn belangrijkste bijdragen waren de oplossingen voor een reeks fundamentele en kritische theoretische problemen van kernwapens, die leidden tot een doorbraak van een waterstofbom. Yu's betrokkenheid bij het kernwapenprogramma van China bleef geheim tot zijn pensionering in 1988. In januari 2015 ontving hij de nationale topwetenschapsprijs. Met de prijs van 5 miljoen CNY richtte Yu de Yu Min Foundation op om een verdere wetenschappelijke ontwikkeling in China te ondersteunen.


Gerelateerde artikelen