De boeiende historie van de chemie bij onze oosterburen

7 oktober 2022

In de derde bijdrage over de geschiedenis van de Duitse chemische onderzoeks- en productiebedrijven, beschreven in een serie brochures, bespreken wij opnieuw vier informatieve brochures uit de reeks “Historische locaties van de chemie”. Het zijn voorlopig de laatste vier uit onze collectie informatieve brochures, uitgegeven door de GDCh - de vereniging van Duitse chemici. Kijk voor meer informatie over de publicaties op www.gdch.de.

De boeiende historie van de chemie bij onze oosterburen

GDCh - de vereniging van Duitse chemici

Ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de firma Merck in Darmstadt was er bijzondere aandacht voor de Pützertoren, benoemd naar de architect, stedenbouwer en docent Friedrich Pützer (1871-1922). De toren is het symbool geworden van doorzetting en durf van Friedrich Jacob Merck, die in 1668 zijn bedrijf startte als eerste bedrijf ter wereld voor de chemie.

De boeiende historie van de chemie bij onze oosterburen - 2 De boeiende historie van de chemie bij onze oosterburen - 3 De boeiende historie van de chemie bij onze oosterburen - 4

In de tweede brochure is er aandacht voor Johannes Hartmann (1568-1631) en zijn “Laboratorium Chymicum Publicum” in Marburg in 1609. De derde brochure herinnert ons aan de vondst en productie van salicylzuur, een aromatisch carbonzuur, die voor komt als kleurloze en reukloze kristallen. De oorspronkelijke fabriek is later omgevormd in het chemische bedrijf Van Heyden in Radebeul. Tevens geeft de brochure informatie over wetenschappers, die bijdroegen aan producten uit de fabriek.

De vierde brochure bespreekt het gebouwencomplex van het “Oude chemisch laboratorium” van de Georg-August-Universiteit in Göttingen, dat als onderzoeksinstituut opgericht werd in 1783 en werd gevestigd in het woonhuis van de toenmalige directeur. In het instituut deden bekende wetenschappers hun werk.
Brochures voor liefhebbers van chemie.


Gerelateerde artikelen