Macrofotografie geeft inkijk in schepping van de natuur (2)

5 oktober 2022

Inmiddels zijn er meer dan 650 opnamen gemaakt. In de actuele tentoonstelling is een selectie van 57 schitterende grootformaat fotopanelen te zien. Kleine objecten zijn zo geënsceneerd dat de kijkers zich alleen maar kunnen verwonderen. Er gaat een nieuwe andere wereld open. Het fascineert met adembenemende en verrassende details van alledaagse dingen die anders onzichtbaar zijn voor het normale oog.

Macrofotografie geeft inkijk in schepping van de natuur (2)

Makrosophie. Fotografieprojekt van Bernd Seydel en Thomas Wolf

In een langdurig en complex opnameproces in de studio worden tot 100 afzonderlijke foto-opnamen van verschillende scherpteniveaus in maximale resolutie gemaakt van een enkel motief van een object, die vervolgens worden getransformeerd naar een enkele geldige opname. Hun geavanceerde fotoproces maakt het mogelijk om zelfs de kleinste details te herkennen.

Een knop, een bloem, een twijg met een verschrompelde bast - het zijn gemakkelijk te benoemen voorwerpen. Landschappen, baaien, enorme kliffen of mysterieus gevormde grotten waarin metalen glinsteringen lijken zich aan kijkers te openbaren. Een grote eigen planeet lijkt in de ruimte te zweven, dan weer grote netwerken met golftoppen aan de rand. Maar wat enorm lijkt, is eigenlijk niet eens zo groot als een half luciferdoosje.

“We spelen met de afmetingen. Wat is groot, wat is klein?” geven Bernd Seydel en Thomas Wolf aan. Ze nemen je zachtjes maar niet minder resoluut mee naar voorheen nog ongeziene werelden. Uit vele jaren intensief werken met dit soort fotografie is zijn artistieke kijk gegroeid over de vraag hoe de vormen van de wereld worden gemaakt. (Wordt vervolgd).

Macrofotografie geeft inkijk in schepping van de natuur (2) - 2 Macrofotografie geeft inkijk in schepping van de natuur (2) - 3 Macrofotografie geeft inkijk in schepping van de natuur (2) - 4

ISBN 978-3-942279-42-0, “Makrosophie. Fotografieprojekt van Bernd Seydel en Thomas Wolf”, Claudia Wiotte-Franz en Monika Kaspar, Ludwig Galerie Saarlouis, 2022, 96 pagina’s, € 25.

Ludwig Galerie Saarlouis, Alte-Brauerei-Strasse, D-66740 Saarlouis, www.saarlouis.de/ludwiggalerie.