Macrofotografie geeft inkijk in schepping van de natuur (3)

6 oktober 2022

“In het begin waren er foto's en ontdekten we vaak herhaalde basisvormen en structuren erin”. Hierdoor ontstond het idee om te werken aan een langlopend project - de “Catalogue of Life”. Sinds 2015 werken Bernd Seydel en Thomas Wolf intensief samen en noemen zich “macrosofen”. Bij de leerzame foto-expositie hoort een uitgebreid programma aan museumpedagogische bijeenkomsten en verscheen een informatieve catalogus vol met grootformaat foto’s van objecten, bloemen, planten, insecten, diertjes en natuurscènes en -structuren in een extreme fotografische vergroting.

Macrofotografie geeft inkijk in schepping van de natuur (3)

Makrosophie. Fotografieprojekt van Bernd Seydel en Thomas Wolf

De “macrosofen” geven in de catalogus een volgende aanvulling op de aangegeven opgebouwde kennis en ervaring: “Bij het zoeken naar objecten die we voor de camera zouden kunnen plaatsen, moet je iets vinden. Deze zoektocht is een spannend proces. Maar hoe herken je het bijzondere? Het is een actief, enigszins mysterieus proces van kijken met als doel ‘een foto’.

Het mysterieuze aan dit proces is dat je eigen oog door te zoeken, vinden en weggooien leert vormen beter te zien. Er ontstaat een gevoel van waarden dat bevestigt: deze vorm is karakteristieker. Wanneer we ons wijden aan de gevonden stukken in de macrostudio, duwen we dit proces verder. We kunnen de helderheid verder vergroten, duidelijker benadrukken door de nadruk te leggen op licht, schaduw en beelddetail.

Macrofotografie geeft inkijk in schepping van de natuur (3) - 2 Macrofotografie geeft inkijk in schepping van de natuur (3) - 3 Macrofotografie geeft inkijk in schepping van de natuur (3) - 4
Afb. 1 Zilverdistel, 2017. Afb. 2 Zeeëgel, 2020.

Toename, duidelijkheid en onderscheiding zijn van waarde voor het herkennen van vormen. Heldere vormen zijn - technisch gezien - patronen. Tijdens ons macrosofisch werk merkten we dat bepaalde patronen en vormen bleven verschijnen. Basispatronen worden gevormd uit vele patronen. Als hun aantal beheersbaar is, dan waren we geïnteresseerd of we zoiets als een 'catalogus' van hen konden maken, om uiteindelijk een 'catalogus van het leven' te realiseren.” Een inspirerende foto-expositie en een geweldig fotoboek voor liefhebbers.

ISBN 978-3-942279-42-0, “Makrosophie. Fotografieprojekt van Bernd Seydel en Thomas Wolf”, Claudia Wiotte-Franz en Monika Kaspar, Ludwig Galerie Saarlouis, 2022, 96 pagina’s, € 25.

Ludwig Galerie Saarlouis, Alte-Brauerei-Strasse, D-66740 Saarlouis, www.saarlouis.de/ludwiggalerie.