100 jaar surrealisme wordt groots gevierd in Brussel (2)

19 april 2024

Vanaf 1880 was Brussel een hotspot voor de kunsten en de avant-garde. Het symbolisme, vertegenwoordigd door onder andere Rops, Spilliaert, Khnopff, Delville en Minne, ontwikkelde zich en anticipeerde op de opkomst van de surrealistische beweging. Enkele decennia daarna werd de stad Brussel het centrale punt van het surrealisme in België. “Imagine!” blijft tot en met 21 juli 2024 te bezichtigen en te beleven.

100 jaar surrealisme wordt groots gevierd in Brussel (2)

Imagine! 100 jaar internationaal surrealisme

De expositie werd geproduceerd in samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs) en zal na Brussel en Parijs verder reizen naar de Hamburger Kunsthalle, de Fundación Mapfre in Madrid en het Philadelphia Museum of Art in de USA. Bij de expositie “Imagine!” verscheen een rijkgevulde catalogus met interessante bijdragen over de kunstenaars en hun werk. Alle getoonde werken zijn afgebeeld en zijn ruim voorzien van een toelichting.

Parallel vindt over hetzelfde thema de expositie “Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België” tot en met 16 juni ’24 plaats in het museum Bozar. De Belgische surrealisten durfden objecten, landschappen en personages te combineren die op het eerste gezicht onmogelijk leken. Ook deze expositie heeft een catalogus.

100 jaar surrealisme wordt groots gevierd in Brussel (2) - 2 100 jaar surrealisme wordt groots gevierd in Brussel (2) - 3
Sfeerbeelden uit de expositie Imagine! Brussel.

ISBN 978-94-6478-111-3, “Imagine! 100 jaar internationaal surrealisme”, Francisca Vandepitte, Didier Ottinger, Marie Sarré en Paolo Scopelliti, Uitgeverij Ludion, 2024, 240 pagina’s.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, B-1000 Brussel, www.fine-arts-museum.be.


Gerelateerde artikelen